“Het is een kwestie van zakelijk zijn”

Ondernemer in beeld | Daniëlle Kleyheeg

11 september 2014

Daniëlle Kleyheeg is eigenaar van detacheringsbureau i4talent. In ons e-book Eerste hulp bij juridische zaken, vertelt ze over de juridische kanten van (flexibel) personeel en ontslag. Een selectie uit het interview. “Veel ondernemers verwarren prive´ en zakelijk met elkaar bij ontslag. Zie dat los van elkaar.”

E-book Eerste hulp bij juridische zaken

Naam: Daniëlle Kleyheeg Functie: Oprichter en eigenaar  Bedrijfsnaam: i4talent Product / dienst: recruitment op het gebied van finance en credit management Opgericht: 2005 Aantal werknemers: 75 Branche: Detachering Bedrijfsvorm: bv

Heb je voornamelijk vast of flexibel personeel?

“Zo’n 90 tot 95 procent van het personeel heeft een contract voor onbepaalde tijd. Ze zijn bij ons vast in dienst en we lenen ze flexibel uit. Detacheren is onze business, onze klanten willen juist een flexibele schil. Het is voor ons als werkgever moeilijker om personeel te ontslaan omdat het contract niet na een bepaalde tijd afloopt en we dragen de lasten bij ziekte, maar het is het risico wat erbij hoort.” 

Is de nieuwe wet Werk en Zekerheid gunstig of ongunstig?

“Zoals altijd bij nieuwe wetten en regels denk ik bij de wet Werk en Zekerheid ‘het is zo’, je kunt er beter mee leren leven dan er tegenin gaan. Door de veranderingen voor flexibel personeel verwachten we dat ondernemers nog vaker bij ons komen, omdat het voor hen minder flexibel wordt en je geen proeftijd meer mag hebben bij een contract tot zes maanden. Voor ons is het dan maar zo, je kunt er toch niks aan veranderen en het komt ook bijna nooit voor dat iemand in de proeftijd wordt ontslagen. Het wordt alleen nog belangrijker om vooraf de juiste mensen te selecteren, maar daar zijn wij ook voor.” 

Heb je weleens personeel moeten ontslaan? 

“Helaas heb ik al twee keer een groep van tien werknemers moeten ontslaan om bedrijfseconomische reden. Ik ben daarin heel eerlijk geweest: ‘Als we nu niet besluiten om een deel van het personeel te ontslaan, gaan we met z’n allen kopje onder.’ Mijn ervaring is dat als je een echt verhaal hebt en erachter staat, je werknemers er begrip voor hebben.” 

En wat als je om andere redenen moet ontslaan?

“Ik probeer er met een werknemer altijd via een open en eerlijk gesprek uit te komen. Dat is het meest prettig voor allebei, wat de reden van het ontslag ook is. Het is binnen een paar dagen geregeld en je bent minder tijd kwijt dan via de kantonrechter. Ik laat een werknemer daarbij een bee¨indigingsovereenkomst tekenen, zodat het zwart op wit staat.” 

Hoe ga je met ontslag om?

“Veel ondernemers verwarren prive´ en zakelijk met elkaar bij ontslag. Zie dat los van elkaar. Dat je je werknemer ontslaat, betekent niet dat je iets tegen de persoon ze´lf hebt; diegene functioneert gewoon niet goed. Zie het als losse case en handel het af. Zodat jij weer bezig kunt zijn met waar je mee bezig moet zijn: ondernemen en geld verdienen. Je moet ook één lijn trekken naar je werknemers en je niet door emotie laten leiden. Ik word weleens een harde tante genoemd, maar het is gewoon een kwestie van zakelijk zijn.” 

Kun je altijd zakelijk zijn?

“Ik heb een keer een werknemer moeten ontslaan die me in de maling had genomen, recht in mijn gezicht had gelogen. Ik was in staat diegene over de tafel te trekken, zo´ boos was ik. Het is vreselijk lastig om in zo’n situatie niet emotioneel betrokken te raken. Het is jouw geld, jouw zaak. Toch moet je proberen om dat te voorkomen. Daarom heb ik de zaak aan een adviseur overgedragen en hem het ontslag laten afronden.” 

Wat is jouw tip voor werkgevers?

“Probeer te voorkomen dat het tot een juridisch conflict komt, communicatie is hierbij het toverwoord. Hoe je met mensen omgaat is belangrijk, vertrouwen en geloof in elkaar is de basis om zaken onderling goed af te wikkelen en op een normale manier uit elkaar te gaan. Een geschil of ontslag dat juridisch afgewikkeld moet worden betekent negatieve energie. Het is niet leuk, kost heel veel tijd en meestal ben je daarna geen vriendjes meer. We hebben een advocaat waar we mee werken in dit soort zaken, maar gelukkig is het bijna nooit nodig.”

Auteur

Laura Wennekes