Follow Fashion begon als een wild idee

Ondernemer in beeld | Marlou Volkerink

06 september 2018

Haar liefde voor mode groeide uit tot het managen van Follow Fashion, een eigen modewebsite met webshop. Marlou Volkerink vertelt over haar ervaring als ondernemer.

E-book Eerste hulp bij Groeien

Marlou Volkerink kiest voor het ondernemerschap nadat ze drie jaar lang in loondienst heeft gewerkt als projectmanager bij een reclamebureau in Groningen. “Ik had altijd al een passie voor mode. Ik volgde bijvoorbeeld een hoop blogs waarop ik nieuwe modetrends kon ontdekken. Dat bracht me op het idee om zelf een site te maken met een overzicht van de leukste modebloggers van Nederland”, vertelt Volkerink. “Ik ben zelf best creatief en had ervaring met vormgeving vanuit mijn opleiding communicatie, dus ik kon zelf snel een website en logo in elkaar zetten en ging meteen aan de slag. Ondertussen heb ik de site en het logo wel aangepast, het is nu meer een tijdloos ontwerp met modegerichte typografie. Ik heb vooral veel goede reacties ontvangen over het logo.”

Ondernemerschap

De creativiteit die ze miste in haar oude baan, ziet Marlou terug in het ondernemerschap. “Ik hou van veranderingen en risico’s, niet van stilzitten. Er gebeurt altijd wel wat en dat maakt het erg leuk. Ik leer bijvoorbeeld elke dag wel weer iets. Ook ben ik veel bezig met verschillende aspecten van ondernemerschap, zoals marketing, maar ook samenwerkingen en andere manieren van vooruit gaan. Ook lig ik vaak op bed en krijg ik ineens een inspirerend idee. Dat vind ik hartstikke leuk, om er zo mee bezig te zijn.”

Groei

Toen Volkerink drie jaar geleden begon met haar blog, werkte ze nog vanaf de eettafel in haar eigen keuken. Ondertussen heeft ze een vaste medewerker en twee stagiaires in dienst en werken ze vanuit een kantoor dat ze huurt in Groningen. Ze krijgt ook hulp van twee vaste bloggers. Niet alleen het aantal personeelsleden, maar ook haar winst groeide de afgelopen jaren. “In het begin draaide ik zwarte cijfers, maar ondertussen is de winst vertienvoudigd. We verzenden gemiddeld zo’n 750 bestellingen per maand.”  

Opleiding

Er zijn voor Marlou ook uitdagingen te vinden in het ondernemerschap. “Ik heb bijvoorbeeld geen mode-opleiding, maar een communicatie-opleiding gevolgd, dus alles wat ik inkoop gaat op gevoel. Soms vind ik dat lastig en dan koop ik expres kleine hoeveelheden in, zodat ik niet in de problemen kan komen. Dat is tot nu toe altijd goed gegaan. Ook laat ik mijn administratie door een accountant doen, want ik heb er echt te weinig verstand van.”

Het kantoor van Follow Fashion is al een aantal keer verhuisd. “Elke keer groeide ik er weer uit en had ik meer ruimte nodig voor de voorraad,” legt Volkerink uit. Nu zit ze sinds juni in haar nieuwste kantoor, waar nu ook een showroom aan vastzit. “Het is een langgerekt pand, waar een bezoeker bij binnenkomst direct de showroom binnenloopt. Erachter zit het kantoor, dus ik zie het meteen als er iemand binnenkomt. Dan maak ik even een praatje en leg ik ons concept uit.” De showroom is sinds 17 juli geopend voor bezoekers. “Er komen ook regelmatig mensen binnenlopen. Van elk product dat ik verkoop, is er een showroommodel. Je kunt in de showroom ook kleding passen of de bestelling die je bij de webshop hebt geplaatst, ophalen.”

Focus

Ondanks de nieuwe showroom blijft de focus van Follow Fashion online liggen. “Klanten kunnen nu in ieder geval ook komen kijken naar de collectie, maar mijn hart blijft bij de webshop en blog liggen.” Mocht je de showroom binnenlopen en iets willen kopen, dan krijg je het direct mee uit het magazijn. Je kunt dan via de website of contant afrekenen, want pinnen kan (nog) niet.

Momenteel kun je de kleding van Follow Fashion alleen nog vanuit Nederland en België bestellen, maar misschien dat daar in de toekomst wel verandering in komt. “Ik krijg weleens mailtjes uit Amerika met de vraag of ze vanuit daar ook kunnen bestellen. Nu is dat nog niet zo, maar ik speel wel eens met het idee. Het lijkt me erg leuk, maar ik moet er eerst voor zorgen dat de website hier stabiel is, voordat ik verder kan uitbreiden.”

Auteur

Romy Donk