Eenmanszaak

Wat is een eenmanszaak?

27 juni 2017

Een eenmanszaak is een gerechtsvorm voor een bedrijf. Het geeft in principe aan wie er verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het bedrijf.

Bij een eenmanszaak is er één persoon rechtstreeks verantwoordelijk voor het bedrijf. Bij schulden is dit persoon ook met zijn privé vermogen aansprakelijk. Eigenlijk betekent dit dat je privé geld ook het geld is van jouw bedrijf en andersom. Mocht het bedrijf dus failliet gaan, ga je privé ook failliet. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent is zelfs het privé bezit van jouw vrouw of partner aansprakelijk. Het grote voordeel van een eenmanszaak is dat het heel makkelijk opgestart is en je aan het begin een stuk meer belastingvoordelen heeft dan bijvoorbeeld een BV.

Eenmanszaak oprichten

Een eenmanszaak oprichten is het makkelijkste soort bedrijfsvorm om op te richten. Eigenlijk ben je na een bezoek aan de Kamer van Koophandel al eigenaar van een eenmanszaak. Het is alleen wel van belang dat je alle zaakjes om jouw bedrijf heen goed regelt. De belastingen moeten betaald worden. De administratie moet op een correcte manier gedaan worden en jouw verzekering, premies en pensioen moet je ook zelf regelen. Het slimste is om een goed ondernemingsplan te maken voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat om jouw eenmanszaak op te richten. In dit ondernemingsplan zet je voordat je begint al heel wat op papier over je nieuwe eenmanszaak. Dit is van belang omdat de kans van slagen van jouw eenmanszaak dan een stuk hoger is. Je wordt gedwongen om meer na te denken over belangrijke dingen zoals marketing, financiën en personeelszaken.

Sociale zekerheid bij een eenmanszaak

Als eigenaar van een eenmanszaak heb je recht op sociale zekerheid. Je betaalt gewoon premies voor volksverzekeringen en je hebt ook recht op AOW na je 65e jaar. Je bent echter geen werknemer en bent dus ook niet automatisch verzekerd voor bijvoorbeeld ziektewet, WW en WIA. Je bent zelf verantwoordelijk om deze verzekeringen af te sluiten.

Personeel bij een eenmanszaak

Het is bij een eenmanszaak gewoon mogelijk om personeel aan te nemen. Een eenmanszaak zegt niets over het aantal personen dat binnen het bedrijf werkt maar meer over het aantal personen die verantwoordelijk zijn voor het bedrijf.