Push-starters en over-achievers

Column Martijn Laar en Jacques Peeters | Rabobank Utrecht

02 oktober 2014

De wetenschap herkent vele typen starters, en allemaal beginnen ze om andere redenen een onderneming. Inzicht in jouw ondernemerstype en innerlijke drijfveren helpt bij het maken van een vliegende start.

Waarom ondernemen? Vraag de gemiddelde ondernemer waarom hij of zij ooit een bedrijf begonnen is, en termen als ‘vrijheid’, ‘eigen baas’ en ‘passie’ zullen je om de oren vliegen. Toch blijkt uit onderzoek dat een behoorlijk deel er ook iets minder nobele motieven op nahoudt. Dat maakt hen overigens niet gelijk minder gemotiveerde of minder succesvolle ondernemers. Check het onderstaan de rijtje ondernemersmotieven en -types maar eens en beantwoord dan nogmaals de vraag ‘wie ben ik en wat drijft mij eigenlijk om ondernemer te worden?

Soorten starters

Achievers beginnen met ondernemen vanuit de primaire motivatie om zich te bewijzen. Houden van teamwork, maar vooral als dat in dienst staat van hun eigen doelen. Kicken op succes, barsten van de energie en zijn statusgevoelig; laten zien dat je succesvoller bent dan de gemiddelde loonslaaf mag best! Vaak in bezit van tijgermoeder, zakenvader en één of meerdere minderwaardigheidscomplexen.

Controllers beginnen met ondernemen omdat eigen baas zijn de meest zekere manier is om alles onder controle te houden. Weinig flamboyant, maar de zaakjes zijn altijd keurig voor elkaar. Grossieren zelden in grote kaskrakers, maar ook zelden in grootste faillissementen. Kicken op gradueel oplopende omzetlijntjes en hebben medelijden met de loonslaven die geleefd worden door de grillen van hun bazen en de markt. Vaak in bezit van een indrukwekkende smartphone, iets minder vaak van een sexy vriendin.

Risk-takers beginnen met ondernemen voor de adrenalinekick. Duiken graag in het diepe, liefst als eerste en zonder voorbereiding, want volgen is saai. Zijn zelden opgegroeid met geld en het bijbehorende verantwoordelijkheidsbesef, maar zijn in de communes van hun ouders en op de Jenaplanschool creatief vaak bijzonder gestimuleerd. Hebben een faaltolerantie en een lef waar de gemiddelde loonslaaf jaloers op is, en een bankrekening  die harder fluctueert dan de Bitcoin.

Push-starters beginnen met ondernemen nadat ze een zetje hebben gekregen. Het merendeel waagt na een dramatisch ontslag de ondernemersvlucht naar voren. Ook andere toppers uit de top vijf van meest ingrijpende levensgebeurtenissen triggeren de push-starter: echtscheiding, ziekte of dood van een geliefde of een verhuizing zijn vaak aanleiding om de ‘waartoe ben ik op aarde’ vraag op ondernemende wijze opnieuw in te vullen. De loonslaaf zou dat ook wel willen, maar zit te vast in zijn comfort-zone om de push-starter te volgen in zijn of haar voorbeeld.

Vakman-uitvinders beginnen met ondernemen vanuit het geloof dat de wereld op hun idee zit te wachten. Ergeren zich als gebruikers vaak al erg lang en erg grondig aan de aanbieders van de huidige oplossingen. Krijgen een kick van iets nieuws bedenken dat wél werkt. Vinden het vinden van investeerders belangrijker dan het vinden van klanten, want die laatste komen vanzelf wel als ze hun briljante vinding eerst maar kunnen uitontwikkelen. De loonslaaf en de vakman-uitvinder bekijken elkaar maximaal hoofdschuddend een keer van afstand, maar ‘never the twain shall meet’.

Nieuwe entrepreneur

Alle bovengenoemde typen starters hebben hun voor- en nadelen, en allen hebben elementen die bijdragen aan succes op de startersmarkt. Sinds drie jaar is er echter een symbiose aan het ontstaan van de ultieme starter. Een nieuwe mens in een dappere nieuwe wereld, die de sterktes van andere starters verenigt en hun zwaktes de baas is. Dit type ondernemer is ‘the Next Entrepreneur’.

De nieuwe entrepreneurs beginnen met ondernemen omdat ze het gewoon leuk vinden. Ze hebben de drive van de achievers, het organisatie-talent van de controllers, het lef van de risktakers, de aanleiding van de push-starter en het briljante idee van de vakman-uitvinder. Wat hen echter werkelijk onderscheidt, is de kwaliteit van hun ondernemersplan. Zij zijn op tijd gaan praten met KvK en Rabobank, hebben zich grondig georiënteerd op www.ikgastarten.nl, zich gelaafd aan de kennis- en netwerksupport die deze partijen bieden en hebben florerende ondernemingen opgezet. Slechts drie van deze ultieme ondernemers zijn tot nu toe geïdentificeerd, maar er gaan geruchten in de wetenschap dat het er veel meer moeten zijn. Zitten ze straks op 9 december tijdens The Next Entrepreneur Event in zaal? Ben jij er misschien wel één van? Kom ook. En maak die vliegende start.