Doen en denken als ondernemer in vier stappen

Zet de werknemer in jezelf op een zijspoor

27 juni 2017

De meeste starters zullen moeten transformeren van werknemer naar entrepreneur. Het zal af en toe best moeite kosten om niet terug te vallen in de door de school, maatschappij, overheid en werkgevers opgedrongen werknemershouding. Vier tips voor de juiste mindset.

1. Laat de werknemer in je langzaam los

De stap naar het ondernemerschap is een drastische verandering. Gun jezelf tijd om de werknemer in je achter je te laten. Dat gaat gemakkelijker wanneer je het ondernemerschap aanvankelijk combineert met een vaste baan. Je kunt dan alvast wennen aan de ondernemers-mindset, om ondertussen het aantal uren in loondienst af te bouwen.

2. Zorg voor de juiste routine

Een van de grootste veranderingen bij het starten van een eigen bedrijf is bepalen van je eigen werktijden en tempo. Er is een zekere mate van zelfdiscipline en dagelijkse routine nodig om alles op tijd gedaan te krijgen. Zeker in het begin zul je waarschijnlijk meer uren (moeten) werken dan de gemiddelde werknemer. Werk regelmatig en liefst volgens een vast ritme.

3. Leer prioriteiten stellen

Er is niet langer een baas of manager die zegt wat je moet doen. Jijzelf beslist wat er moet gebeuren en wanneer. Dat gaat soms gemakkelijker met behulp van een takenlijstje, een speciale app of computersoftware. Het maakt niet uit hoe je je prioriteiten stelt, zolang je je dag maar een logische indeelt en je geen tijd verspilt met energieverslindende drukte en gedoe.

4. Aanvaard de gevolgen van keuzes

In een loondienstverband hoef je je nauwelijks zorgen te maken over het lange-termijneffect van de dingen die je doet. Als ondernemer rust daarentegen alle verantwoordelijkheid op jouw schouders. Excuses zijn zinloos. De klant heeft geen boodschap aan een fout van een medewerker of toeleverancier, een open brug of een vastgelopen computer. Jij bent verantwoordelijk, aanvaard dit.

Of je nu een geleidelijke of abrupte overgang van werknemer naar het ondernemerschap maakt, je zult je uiteindelijk moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Het zal waarschijnlijk wat tijd kosten om de gapende kloof die deze rollen van elkaar scheidt te dichten. Sommige inzichten zul je alleen verwerven door ervaring, andere mogelijk door het luisteren naar adviezen van anderen. Hoe dan ook: een ondernemende mindset zal bijdragen aan je succes.

Auteur

Hotze Zijlstra