Algemeen

Juridische desk

Mijn klant betaalt niet. Wat nu?

In vier stappen naar een betaalde factuur

Veel (zelfstandige) ondernemers liggen er wakker van: een klant die een factuur niet betaalt en weigert duidelijkheid te geven. Intussen vrees je dat jij straks zelf je rekeningen niet meer kunt betalen. En nu?

25 maart 2020 26 februari 2021

Bv: Wat is een besloten vennootschap?

Rechtsvorm bv, wat houdt het in?

Samen met de eenmanszaak is de bv een van de meest voorkomende rechtsvormen in het mkb. De keuze voor een bv is vooral belangrijk voor je aansprakelijkheid als ondernemer en je belastingverplichtingen. Wat is een bv en wanneer kies je hiervoor?

14 oktober 2020

Hoe zorg ik dat mijn algemene voorwaarden gelden?

Verwijs op tijd en op de juiste manier naar je voorwaarden

Algemene voorwaarden kunnen alleen van toepassing zijn als je er (1) op de juiste manier én (2) tijdig naar verwijst. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten?

01 februari 2019

Op welk moment schakel ik een jurist in?

Voorkomen is beter dan genezen

Ondernemers krijgen vaak te maken met juridische kwesties, maar weten niet goed of, en wanneer ze een jurist moeten inschakelen. Win op het juiste juridisch advies in. Daarmee bespaar je geld en problemen.

16 januari 2018

"Ik kreeg voor een deel gelijk"

Ondernemer in beeld | Kees Dolman

"Ik kreeg te maken met een rechtszaak omdat ik een bedrijf wilde kopen." In het boek Eerste hulp bij juridische zaken, vertelt Kees Dolman over zijn juridische ervaring. Een selectie uit het interview. “Ik wilde de verkoper aansprakelijk stellen voor de geleden schade en de gemaakte kosten”.

11 juli 2014

Geen tijd voor spijt

Ondernemer in beeld | Isabella Occelli-van Rooij

Isabella Occelli-van Rooij is een pittige ondernemer: hartelijk, doortastend en no-nonsense. “Een ondernemer heeft geen tijd voor spijt, daar kun je niks mee.” Ze leidt het familiebedrijf AVB Vertalingen samen met zakenpartner Joël Sigling.

24 februari 2014

Weekly Hangout over Algemene Voorwaarden

Heb je als ondernemer algemene voorwaarden nodig?

In deze weekly hangout hebben we het over Algemene voorwaarden. Is het als ondernemer nodig om deze op te stellen en waar moet je allemaal aan denken?

29 januari 2014

Hoe voorkom ik dat een conflict met zakelijke partners escaleert?

Regel conflicten via mediation

Je slaat de handen ineen met een aantal collega-ondernemers en na verloop van tijd blijkt dat de samenwerking minder soepel verloopt dan je hoopte, met irritaties over en weer tot gevolg. Wat moet je doen om te voorkomen dat de boel uit de hand loopt?

29 januari 2014

Is je winkel- of bedrijfspand deel van een VvE?

Dit zijn de regels en plichten

Als ondernemer kun je onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE), bijvoorbeeld met een winkelpand, bedrijfsruimte of appartement. Het is vaak onduidelijk wat wel en niet kan in een VvE. Wie mag er besluiten nemen en wat zijn de wettelijke regels en plichten?

30 oktober 2013

Tips en tools om criminaliteit aan te pakken

Actiesite voor ondernemers

In de donkere herfst- en wintermaanden krijgen meer bedrijven te maken met criminaliteit. Wat zijn de veiligheidsrisico’s van jouw onderneming?

16 oktober 2013

De top vijf juridische valkuilen

Pas op voor juridische boobytraps

Op juridisch vlak blijft het met een eigen bedrijf altijd opletten. In welke juridische boobytraps moet je niet stappen? De vijf meest voorkomende valkuilen voor ondernemers op een rij.

04 oktober 2013

Wanneer heb je een notaris nodig?

De notaris legt het voor je vast

Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met een notaris om juridische zaken vast te leggen. Soms is een notariële akte zelfs verplicht, zoals bij het oprichten en wijzigen van de statuten van een bv. Wat doet een notaris, wanneer heb je deze nodig en wat kost het?

13 september 2013

Hoe bereken je het normaal maatschappelijk risico?

Column | Omzetdrempelmethode op de schop

Ondernemers lijden regelmatig omzetschade wegens slechte bereikbaarheid van hun winkel of kantoor. Het normaal maatschappelijk risico blijft voor rekening van de ondernemer. Maar wie bepaalt de hoogte van het eigen risico en hoe?

12 februari 2013

Wat doet de kantonrechter?

Een overzicht van de taken van de kantonrechter

De kantonrechter behandelt arbeids- en huurzaken, civiele zaken tot 25.000 euro en strafzaken. Stuk voor stuk zaken die voor jou als ondernemer van belang kunnen zijn!

30 januari 2013

Wat is een rolzitting?

Informatie over een rolzitting van de rechtbank

Als je een eigen bedrijf hebt, kan het voorkomen dat je voor de rechter moet verschijnen en op een rolzitting aanwezig moet zijn. Hoe gaat een rolzitting in zijn werk?

25 januari 2013

Hoe verloopt een civiele rechtszaak?

Verloop procedure bij een rechtbank

Als ondernemer kom je regelmatig in aanraking met wetten. De mogelijkheid bestaat dat je een keer een juridisch conflict meemaakt. Dan is het handig om te weten hoe een rechtbank werkt. Hoe verloopt een civiele rechtszaak?

25 januari 2013

Hoeveel moet ik betalen aan griffierechten?

Overzicht met kosten per geschil

Bij een rechterlijke procedure komen kosten kijken. Je betaalt niet alleen voor een advocaat of jurist, maar ook voor de procedure zelf. Hoeveel kost een rechterlijke procedure?

25 januari 2013

Mag ik spullen van de klant achterhouden?

Het toepassen van het retentierecht

Als ondernemer krijg je soms te maken met klanten die niet betalen. Na het sturen van één of meerdere aanmaningen kun je een incassobureau of advocaat inschakelen: erg kostbaar. Retentierecht biedt uitkomst.

25 januari 2013

Getoond 1 tot en met 18 van 23 totaal, er zijn meerdere pagina's