Ondernemingsraad

Welke rechten heeft een ondernemingsraad?

Een uitleg van de rechten van de OR

Wat heeft de ondernemingsraad daadwerkelijk te zeggen over je bedrijf? De OR heeft een aantal bevoegdheden waarmee je rekening moet houden bij het runnen van je bedrijf.

04 februari 2020

Wat is een ondernemingsraad?

En hoe zet ik een ondernemingsraad op?

Je onderneming groeit en het personeelsbestand ook. Vanaf een werknemeraantal van vijftig ben je volgens de Wet op de Ondernemingsraad verplicht een Ondernemingsraad (OR) op te zetten. Hoe werkt dat?

04 februari 2020

Hoe richt je een RvA op?

Column Gerben van der Werf | Weten wat te doen

Je bent op zoek naar een groep vertrouwenspersonen waarmee je een goed gesprek kunt voeren, los van je accountant of bankier. Een Raad van Advies (RvA) kan die rol vervullen, door de inbreng van waardevolle kennis en ervaring. Maar hoe ga je nu precies te werk als je een RvA wilt oprichten? Wat zijn de eerste stappen en hoe behoed je jezelf voor onnodige valkuilen?

22 maart 2016

Russisch boycot: werktijdverkorting of reorganisatie?

Judith Langeveld: 'Overheid moet meewerken'

Het Russische importverbod treft veel Nederlandse bedrijven: telers, productiebedrijven, maar ook handelsbedrijven en transportbedrijven. In een aantal gevallen zijn (ingrijpende) maatregelen nodig, want het importverbod zal tenminste een jaar duren. Ondernemers zullen moeten snijden in de organisatiekosten als de omzet (gedeeltelijk) wegvalt. Welke mogelijkheden heb je als ondernemer?

25 augustus 2014

'Ondernemer, organiseer je eigen interne tegenmacht'

Column Bart Groothuis | De vliegende Greenpeace-directeur

De afgelopen dagen heeft de Greenpeace-directeur de krant gehaald omdat hij twee keer per maand (eerst wekelijks) met het vliegtuig heen en weer pendelt tussen werk (Amsterdam) en thuis (Luxemburg). Ik word een beetje verdrietig als ik dit soort berichten in de krant over Greenpeace lees.

01 juli 2014

Hoe overleg ik met de Ondernemingsraad?

Leer wat de bevoegdheden van de OR zijn

Als leiding van het bedrijf is het belangrijk om goed samen te werken met de Ondernemingsraad of de Personeelsvertegenwoordiging.

03 augustus 2012