Juridische desk

Alles over wetten en regels voor mkb'ers
Loon toeslag beloning feestdag betalen.jpg

Wat is het minimumloon in 2020?

En hoe kun je het minimumloon van 2020 berekenen?
Twee keer per jaar kan het minimumloon wijzigen, namelijk per 1 januari en per 1 juli. De bedragen zijn wettelijk vastgesteld. Minder betalen aan werknemers mag niet. Wat is het minimumloon dit jaar? Hoe kun je het minimumloon van 2020 berekenen?
gavel-and-euro-money-P2TYR2T.jpg

Wat is een bestuursrechtelijke dwangsom?

En wat verandert er in 2020?
De staat, een provincie of een gemeente kan een bestuursrechtelijke dwangsom opleggen. Het klinkt als het krijgen van een boete, maar het is iets anders. Wat houdt het precies in?
business-career-and-placement-concept-9SWH4GZ.jpg

Vier eisen aan het basiscontract

Werkend Nederland gezond en vitaal houden: dat is het uitgangspunt van de Arbowet. Die wet voorziet werkgevers, werknemers en arbodienstverleners van duidelijke afspraken rond ziekte en verzuim. In het verlengde ervan wordt van elke werkgever verwacht dat hij een ‘basiscontract’ opstelt. We zetten de vier belangrijkste vereisten van het basiscontract even voor je op een rij.
MKB - dividendbelasting.png

Hoe zit het nou met die dividendbelasting?

Korte samenvatting voor ondernemers
Het kan bijna niet anders of je hebt er iets van meegekregen: er zijn in de afgelopen jaren veel discussies gevoerd over de dividendbelasting. Maar wat zijn nu de uitkomsten?
MKB-Prinsjesdag 2018.png

Prinsjesdag 2018: dit moeten ondernemers weten

23 (wets)wijzigingen
Op 18 september 2018 was het weer Prinsjesdag. En hoewel er altijd al dingen uitlekken, moet je voor het grootste deel van de troonrede toch echt wachten op de derde dinsdag van september. Nu het stof weer is gaan liggen hebben wij de 23 gevolgen voor bedrijven kort op een rijtje gezet.
MKB-wetswijzigingen-per-1-juli-2018.jpg

Dit verandert er in de wet per juli 2018

Van minimumloon tot personenregister
Het begin, de helft en het einde van het kalenderjaar zijn vaak momenten waarop nieuwe of wijzigingen in wet- en regelgeving relevant voor ondernemers en ondernemingen plaatsvinden. Het aantal per 1 juli 2018 valt gelukkig mee, hier zetten we de wijzigingen voor je op een rijtje.
shutterstock_650995774 (1).png

Vakantie-uren: hoeveel, verval & uitbetaling

Houd de vakantie-uren van jouw werknemer altijd nauwkeurig bij!
De zomer staat voor de deur. De vakantie komt er weer aan. Heerlijk! Alhoewel: het levert soms ook de nodige meningsverschillen op tussen werkgever en werknemer. Hoeveel vakantiedagen heeft jouw werknemer precies meegenomen uit vorig jaar, welke dagen zijn inmiddels vervallen en hoe zit het nou met wettelijk en bovenwettelijke vakantiedagen? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen als het gaat om opgebouwde vakantie-uren. Tijd om hierin algemene duidelijkheid te scheppen en je geheugen wat op te frissen, zodat dit onderwerp jou als werkgever in de toekomst geen hoofdbrekens meer kost.
shutterstock_790656991.png

Het personeelsdossier en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Wat mag wel en niet in het personeelsdossier?
Ook met het personeelsdossier heb je te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Binnen de gehele EU gelden hiervoor dezelfde privacywetgeving.
Dit-moet-er-in-een-sommatiebrief-staan.jpg

Dit moet er in een sommatiebrief staan

In 2018 zijn de voorwaarden veranderd.
Een boze brief waarin je oproept tot betalen heet ook wel een sommatiebrief. In dit artikel lees je wat er in moet staan, hoe je de wettelijke incassokosten (WIK) berekent en hoe je om moet gaan met incassokosten berekenen voor particulieren en bedrijven.
Niek Iedema

Geldt de wet AVG ook voor kleine bedrijven?

Ook MKB bedrijven moeten klantgegevens goed beschermen
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft gezorgd voor een flinke uitbreiding van de privacybescherming. Jouw onderneming krijgt te maken met de AVG als je voor zakelijke activiteiten persoonsgegevens 'verwerkt’ dus: verzamelt, opslaat, raadpleegt enzovoort. Dat geldt dus ook voor kleine bedrijven.
Getoond 1 tot 10 van 166
Er zijn meerdere pagina's.

Meestgelezen in Juridische desk

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten