Wat zijn de gevolgen voor je eenmanszaak als je deels in loondienst treedt?

Deeltijdbaan naast je onderneming
Stel, je hebt een eenmanszaak en het gaat je bedrijf niet voor de wind. Dan kun je ervoor kiezen om deels in loondienst te treden. Dan komt er in ieder geval geld binnen. Maar wat zijn de gevolgen voor je onderneming als je dit doet?
Twijfel over de rechtsvorm die je moet kiezen?
Klik hier
Lees het whitepaper!
Naar MijnMKB

Urencriterium

Als je op een bepaald moment in een jaar als ondernemer met een eenmanszaak in loondienst treedt, bestaat de kans dat je het urencriterium niet haalt. Als dat het geval is, verlies je de ondernemersaftrek.
Je winst kan dan worden gezien als resultaat uit overige werkzaamheden (RUOW) en niet meer als winst uit onderneming (wuo).

Let op: per 1 mei 2016 verandert de VAR in de wet dba. Lees hier alles over de nieuwe wet. 


Geen VAR-WUO meer

Het kan dus zo zijn dat je geen VAR-WUO meer krijgt, maar dat is niet alleen afhankelijk van het aantal uren dat je in je bedrijf steekt. Hierbij wordt ook gekeken naar de investeringen die je voor je bedrijf doet en het aantal opdrachtgevers dat je hebt.


Werkgever niet beconcurreren

Er is nog meer waar je rekening mee moet houden. Zo mag je je werkgever niet beconcurreren met je eenmanszaak, want dat is een onrechtmatige daad. Als jullie in dezelfde tak van sport actief zijn, kan dat een aandachtspunt zijn. Maak daar van tevoren duidelijke afspraken over.


Aanvullende inkomensafhankelijk bijdrage

Houd er ook rekening mee dat je, vanwege de Wet Uniformering Loonbegrip, waarschijnlijk een aanvullende inkomensafhankelijke bijdrage Zvw betalen. Het gaat dan om het verschil tussen het maximumbijdrageloon Zvw 50.853,00 euro en het loon waarover werkgeversheffing Zvw is afgedragen. Hiervoor ontvang je een aanslag.

 


Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Hangout The Next Entrepeneur - Marketing

Zorg dat jouw bedrijf gevonden wordt en opvalt bij je doelgroep!
Als je eenmaal een bedrijf hebt opgezet, moet je ervoor zorgen dat potentiële klanten je leren kennen. Hoe zet je je startup goed in de markt? Welke instrumenten kun je allemaal gebruiken?
hangout-the-next-entrepeneur-marketing-2713140022.png