Uitvinders zorgen voor investeringen

Ondernemer-uitvinders doen het beter dan particuliere uitvinders

27 april 2011

Bijna 10.000 uitvinders zijn in Nederland actief. Met het op de markt brengen van hun eigen ideeën, worden innovaties gedaan van meer dan een half miljard euro. Toch worden deze uitvinders vaak over het hoofd gezien.

Dat blijkt uit onderzoek van EIM in samenwerking met de Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU) en RSM Erasmus Universiteit. Zij hebben voor het eerst de kenmerken van uitvinders in kaart gebracht.

9.900 uitvinders in Nederland

Volgens het onderzoek zijn in Nederland 9.900 uitvinders actief die in de afgelopen vijf jaar minstens één uitvinding hebben gerealiseerd en naar de markt gebracht of willen brengen. Deze groep van 9.900 uitvinders bestaat uit 5.700 particuliere uitvinders, 2.600 zelfstandigen en 1.600 ondernemers met een bedrijf tot tien werknemers. De particuliere uitvinders doen hun uitvindingen vanuit huis en in hun vrije tijd, terwijl zelfstandigen en ondernemers het uitvinden als hoofdactiviteit hebben.

Slagingskans

De helft van de uitvinders heeft weleens een uitvinding winstgevend op de markt gebracht. Ondernemers-uitvinders zijn hier succesvoller in dan particuliere uitvinders. De slagingskans voor een uitvinder om een idee daadwerkelijk tot een vinding te brengen, is 30%. Dat houdt in dat de inkomsten naar aanleiding van de uitvinding, de gemaakte kosten overtreffen.

Investeren in innovatie

Uitvinders investeren jaarlijks ongeveer een half miljard aan innovatie. Kijk je alleen naar particuliere uitvinders, dan investeren zij ongeveer 100 miljoen. De reden voor uitvinders om geld te investeren in een innovatie, is vaak om toepassingen te ontwikkelen voor eigen gebruik, om anderen een plezier te doen of om vaardigheden te ontwikkelen.

Bron: Kennissite MKB en Ondernemerschap

Auteur

Lenneke Arts