Hoe haal ik voordeel uit mijn belastingaangifte?

Slimme tips en aftrekposten van experts, voor starters

27 juni 2017

De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek ken je vast wel. Maar welke voordelen kun je nog meer halen uit je belastingaangifte? Gebruik deze tips over slimme voordelen.

In vijf stappen een bedrijf starten

Als zelfstandig ondernemer moet je twee soorten belastingaangifte doen: je btw-aangifte en je inkomstenbelasting aangifte

Btw-aangifte

Je btw-aangifte (omzetbelasting) volgt uit je inkoop- en verkoopfacturen. Het verschil in btw daartussen moet je vervolgens afdragen of - als het een positief getal is - krijg je terug van de Belastingdienst. 

De btw-aangifte doe je per maand, per kwartaal of per jaar. In je aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt berekend aan je klanten en welke door jou betaalde btw aftrekbaar is. 

Aangifte inkomstenbelasting

Als je ondernemer bent, doe je de aangifte inkomstenbelasting niet vanuit je privéaangifte. Je gebruikt je zakelijke account en vult je zakelijke aangifte aan met privégegevens. De aangifte bestaat uit je balans, je verlies, winst en als je een fiscale partner hebt, ook gegevens van hem of haar. 

Aftrekposten

Van welke aftrekposten kun je als (beginnend) zelfstandig ondernemer slim gebruik maken? Een overzicht.

  • Zelfstandigenaftrek: Als net beginnende ondernemer heb je waarschijnlijk gekozen voor een zelfstandige onderneming. Dan kun je gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek, mits je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur. Voor 2017 gaat het om 7.280 euro. Let op: ook als je halverwege het jaar je bedrijf bent begonnen, geldt het urencriterium van 1225 uur. Dat betekent dus een paar maanden héél veel werken als je in september ondernemer bent geworden.

  • Startersaftrek: De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een bedrag van 2.123 euro startersaftrek als je in één of meer van de afgelopen vijf jaar geen ondernemer was en als je in die periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

  • Pensioenopbouw: Als zelfstandig ondernemer kun je je meestal niet aansluiten bij een pensioenfonds. Om tóch een pensioen op te bouwen, kun je gebruikmaken van de oudedagreserve. Corianne Moor van C.A. Financieel Management: "Je mag een deel van je winst reserveren voor je pensioen. Dáár hoef je geen belasting over te betalen. Tenminste, nóg niet. Op het moment dat je met pensioen gaat rond je 65e en je het bedrag aan jezelf uitkeert, moet je alsnog belasting betalen. Maar dat zal een lager belastingtarief zijn dan waar je nu in valt. Op die manier hoef je nu minder belasting te betalen én spaar je voor later. Let wél op dat je extra geld reserveert om straks die belastingschuld te betalen die je opbouwt door het pensioensparen." 

  • Afschrijven: Om je dienst of product te kunnen leveren, heb je bepaalde bedrijfsmiddelen nodig. Dat zijn spullen die je niet verkoopt, maar een aantal jaren in je onderneming kunt gebruiken. Denk aan een laptop, machine of vergunning(aanvraag). Dit soort materiële en immateriële bedrijfsmiddelen mag je afschrijven. Dat houdt in dat je de kosten van je bedrijfsmiddelen verdeelt over het aantal jaren dat je er gebruik van maakt en dus ieder jaar een deel van de kosten mag aftrekken van je winst. Van een laptop van 1000 euro die je vijf jaar gebruikt, schrijf je dus het eerste jaar 200 euro af, het tweede jaar 200, het derde jaar 200 euro, etc. Let op: je kunt pas afschrijven bij een investeringsbedrag van minimaal 450 euro.

  • Investeringsaftrek: Het geld dat je investeert in bedrijfsmiddelen, kun je (naast de afschrijvingen) in sommige gevallen deels van de winst aftrekken, via de investeringsaftrek. Vormen van de investeringsaftrek zijn de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (voor investeringen van kleine omvang), de energie-investeringsaftrek (voor bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan) en de milieu-investeringsaftrek (voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan). Moor van C.A. Financieel Management wijst op het minimale bedrag van 2250 euro per jaar aan investeringen. "Merk je in december dat je er bijna bent, schuif die investering die je eigenlijk in januari wilde doen, dan naar voren. Het is namelijk nogal de moeite: de investeringsaftrek geeft je een voordeel van 28 procent op je investering." 

  • Kleineondernemersregeling: Als je in een jaar minder dan € 20.000 omzet draait, kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Let op: deze regeling geldt niet voor een bv, vof of stichting. 

  • Meewerkaftrek: Werkt je fiscale partner 525 uur of meer per jaar mee aan je onderneming, zonder dat hij of zij daar een vergoeding voor krijgt? Of een vergoeding van minder dan 5000 euro? Dan kun je gebruik maken van de meewerkaftrek. Hoe meer uren je partner heeft meegewerkt, des te groter het percentage dat je van je winst mag aftrekken.

Auteur

Lenneke Arts