Naheffing half miljard over verborgen spaartegoeden

Gegevens op cd-rom met geheime rekeningen in Liechtenstein basis

15 december 2009

19 Nederlandse particulieren en 2 Nederlandse bedrijven komen voor op de cd-rom waarop gegevens staan van geheime rekeningen in Liechtenstein. De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft deze informatie ontvangen van de Duitse fiscus, die het schijfje in handen heeft gekregen

Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Hij vermoedde al dat op het schijfje Nederlanders stonden.

Namen 700 Duitsers

In Duitsland ontstond ophef omdat de cd-rom tot woede van het ministaatje Liechtenstein door een oud-bankmedewerker was verkocht aan Duitsland. De namen van zeker 700 Duitsers staan erop. Vorige week werd in deze affaire de eerste belastingontduiker in Duitsland veroordeeld.

Verder schrijft De Jager dat de fiscus euro 430 mln aan naheffingen heeft opgelegd aan Nederlanders met een geheime (code-)rekening in Luxemburg en voor ander heimelijk vermogen en onroerend goed in het buitenland. De fiscus probeert in deze langlopende projecten zwartspaarders te achterhalen.

Naheffingen zwartspaarders

Van de euro 430 mln staat 248 mln vast, omdat er geen beroep meer mogelijk is. Het restant wordt nog betwist. Er lopen nog ongeveer 1.400 bezwaar- en beroepsprocedures, aldus de staatssecretaris.

Hoeveel geld de Belastingdienst in totaal denkt op te halen, durft staatssecretaris Jan Kees de Jager nog geen uitspraken te doen. Zeker 4.660 Nederlandse zwartspaarders zijn tijdig tot inkeer gekomen. Zij gaven hun in het buitenland ondergebracht spaargeld alsnog aan en betaalden daarover de naheffingen. Dat leverde nog eens euro 139 mln belastinggeld op. De regeling geldt niet voor mensen die al door de fiscus zelf zijn opgespoord. De inkeerregeling wordt steeds populairder: de eerste helft van dit jaar hebben zich al 241 mensen aangemeld. Dat is 35% meer dan dezelfde periode vorig jaar. 

Bron; FD