Femke Hogema - Financiën voor zzp'ers

Balansen is best leuk

19 oktober 2010

Elke ondernemer weet dat een goede administratie heel belangrijk is. Wanbeleid en slecht betalende debiteuren zijn immers belangrijke oorzaken van faillissementen. Toch schort het vaak aan kennis en tijd om jezelf echt goed inzicht in je financiële situatie te verschaffen.

Maar is dat niet een kwestie van prioriteiten stellen? En is kennis niet iets wat je kan opdoen? Bij dat laatste kan het boek Financiën Voor Zzp’ers je helpen. Zeker als je nog niet zo lang bezig bent als ondernemer, biedt het je handvaten om je administratie meteen goed in te richten óf een weloverwogen keuze te maken om (een deel) uit te besteden.

Voor de ondernemers die de basics van het boekhouden en financiële ratio’s onder de knie hebben, is dit boek minder geschikt.

Inhoud

Op een heldere en praktische wijze worden in het eerste deel de belangrijkste onderdelen van de administratie besproken. Veel aandacht is er voor financiële overzichten als de balans, winst- en verliesrekening en liquiditeitsoverzicht. Hoe zijn ze opgebouwd, welk inzicht geeft het je in je financiële situatie en hoe kun je dit verbeteren?

Het tweede deel van het boek richt zich op het proactief managen van je financiële situatie. Met een beknopt stappenplan leer je hoe je ervoor kan zorgen dat het betalingsgedrag van je klanten binnen de aanvaardbare grenzen blijft. Ook komen de belangrijkste belastingzaken voorbij en worden de verschillende vormen van pensioenopbouw besproken.

Schrijfstijl

Ondanks de droge kost zorgt Hogema dat je het boek uitleest. Enerzijds doordat ze je weet te overtuigen van het belang van een goede boekhouding. Anderzijds zeker ook door haar prettige en concrete schrijfstijl. Ze schrijft zonder omhalen, gebruikt geen onnodig moeilijke woorden en is to the point. De hoofdstukken worden omlijst met handige tips en verwijzingen naar gratis downloads.

Wordt boekhouden nou leuk na het lezen van dit boek? Het zal nooit mijn hobby worden. Maar mijn boekhoudkundige kennis is weer flink opgefrist en dit maakt me toch wel erg nieuwsgierig om precies uit te gaan rekenen hoe mijn bedrijfje er op dit moment voor staat. Proactief sturen is immers fijner dan achter de feiten aanlopen. 

Auteur

Liesette Hensen