Mijn factuur is niet betaald, wat nu?

Kan ik direct beslag leggen en de spullen verkopen?

02 september 2014

Zo eenvoudig is het niet. Eerst moet een rechter naar de zaak kijken en een vonnis uitspreken. Of je überhaupt beslag kunt leggen, hangt af van dit vonnis. Houd er rekening mee dat deze procedure veel tijd en geld kost.

Whitepaper Financiering: Waar let de bank op?

Als je vooral snel je geld wilt hebben, is beslag leggen niet altijd de handigste manier. Een goede incassopartner zal daarom vaak proberen om eerst op andere manieren het geld te incasseren, zonder de kosten van een gerechtelijke procedure en beslag.

Executoriaal beslag

Mocht je toch beslag willen leggen, dan moet je naar de rechter stappen. Dat kan op twee manieren. De normale weg is via een juridische procedure die minimaal een aantal weken (maar wanneer je klant verweer voert, soms vele maanden) duurt. Pas nadat er een uitspraak is en deze door de gerechtsdeurwaarder aan jouw klant is overhandigd, kun je beslag leggen. Dit heet ‘executoriaal beslag’.

Conservatoir beslag

Het beslag kan ook heel snel gaan, namelijk via de voorzieningenrechter. Dit heet het  ‘conservatoir beslag’. Deze weg is aanzienlijk duurder en je moet bovendien aannemelijk kunnen maken dat er een goede reden is voor de haast. De reden dat je het geld hard en snel nodig hebt, is niet voldoende. Kort na het beslag zul je alsnog de juridische procedure moeten voeren. Tot na de uitspraak in die procedure (die ook weer lang kan duren) kun je het geïnde geld nog niet aan andere zaken besteden.

Is beslag leggen zinvol?

Behalve de hoge kosten, is er nog een goede reden om niet direct tot beslag over te gaan. In de praktijk blijkt beslag vaak veel minder op te leveren dan verwacht. Een inboedel brengt bij een verkoop vaak zo weinig op, dat je de kosten van de procedure, het beslag en de veiling niet terugverdient. Beslag op onroerend goed is door een tophypotheek vaak niet zinvol en de bankrekeningen waarop je beslag zou kunnen leggen, staan meestal in de min.

Beslag is dus een vergaande manier om betaling af te dwingen. Of dit de moeite waard is, verschilt per geval. Je incassopartner kan je hierover advies geven.

Auteur

Connie Maathuis