Effectenbeurs mogelijk nieuwe financieringsoptie voor ondernemers

NYSE Euronext wil Europees platform voor mkb opzetten

15 december 2017

NYSE Euronext is van plan om een Europese effectenbeurs voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) te starten. Daarmee wil de beursonderneming een alternatieve financieringsmogelijkheid creëren voor ondernemers.

Banken hebben te maken gekregen met strengere kapitaaleisen en zijn terughoudend geworden in de kredietverstrekking. NYSE Euronext wil daarop inspelen met de nieuwe effectenbeurs, die de naam Entrepreneurs' Exchange moet gaan dragen. Marktpartijen in Frankrijk, België, Nederland en Portugal krijgen tot half september 2012de kans om nieuwe platforms te starten, waarna Euronext beslist of de beurs er daadwerkelijk komt.

Europese opzet

Door een pan-Europese opzet en verlaging van de toetredingskosten moet de nieuwe beurs een aantrekkelijk  alternatief worden voor mkb-bedrijven en beleggers. Op het nieuwe platform zullen bedrijven zowel obligaties als aandelen op de markt kunnen brengen, of obligaties die een beursgang voorafgaan en nadien omgezet worden in aandelen.Euronext riep begin 2012 een commissie in het leven om uit te zoeken hoe de effectenbeurs het mkb en beleggers bij elkaar kan brengen. Het bedrijf ziet inmiddels een grote rol voor zich weggelegd in de financiering van kleine en middelgrote ondernemingen in Europa.

Eisen versoepeld

De toetredingskosten zijn relatief hoog, onder meer vanwege het dure prospectus dat bij een beursgang hoort. Bovendien hebben de kredietcrisis en vervolgens de malaise in de eurozone veel beleggers weggejaagd. Een eerder Euronext-initiatief tot een mkb-beurs, met de naam Alternext, is vooralsnog weinig succesvol. Daarom heeft Euronext besloten de eisen voor de nieuwe beurs te versoepelen. Deelnemers aan de Alternext-beurs kunnen dan ook eenvoudig overstappen naar de nieuwe Entrepreneurs' Exchange. 

Bronnen: Financial Times, De Standaard.biz, Het Financieele Dagblad

Auteur

Raphael Klees