Wurg cao's, financiering en samenwerkende starters: de actuele vragen van ondernemers

De MKBBarometer van de maand mei

31 mei 2013

Kan ik onder mijn Wurg cao uit, hoe werk ik samen met (andere) zzp'ers en wat doe ik als de bank me geen geld geeft? Dat is de top-3 van ondernemersvragen in de maand mei, gevat in de MKBBarometer.

De kredieteisen van banken zijn verder opgeschroefd, werd afgelopen week bekend. En dat hebben ondernemers de afgelopen maand gemerkt. Bij MKB Servicedesk stromen de klachten binnen van ondernemers die met geen mogelijkheid geld loskrijgen bij de bank. Dat blijkt ook uit de MKBBarometer.

Problemen bij financiering

Zo was daar een eigenaresse van een modezaak die altijd een goede omzet heeft gehad tot haar zaak slecht bereikbaar werd door de bouw van een café bij haar in de straat. Haar omzet daalde en toen ze de bank om een bijfinanciering van 20.000 euro vroeg, kreeg ze nul op het rekest. En op haar aanvraag voor een bbz, heeft ze óók nog steeds niks gehoord. Deze klacht is typend voor de ondernemersvragen van afgelopen maand. 

Wurg cao

Een ander hot item op dit moment is de zogenaamde 'wurg cao's'. Stel, je betaalt je personeel volgens een cao waar je je in 2008 bij hebt aangesloten, nog voordat je in je bedrijfsportemonnee iets ging voelen van de crisis. Kun je die dan opzeggen nu je krap bij kas zit? Aan ondernemers met die vraag, het antwoord: nee, dat kan niet. Tenzij je een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomsten van je werknemers hebt opgenomen. En dan ben je er nog niet: ook dat wordt door de rechter getoetst op redelijkheid en billijkheid. 

Oplossing: arbeidsovereenkomst wijzigen

Een andere optie: de arbeidsovereenkomst wijzigen met wederzijds goedvinden. Dus leg je personeel je probleem voor: 'Het water staat me aan de lippen en we helpen elkaar als ik je tijdelijk minder betaal.' Natuurlijk kun je daarbij je toegeeflijkheid laten zien door te beloven dat je je werknemer in betere tijden zult belonen voor deze geste.

Flexibele schil

Denk dus goed na vóórdat je je aansluit bij een cao. Als je eenmaal deelneemt, kun je er niet onderuit. Natuurlijk heeft een cao zijn voordelen, maar dus ook zijn nadelen. Werken met een flexibele schil kan een oplossing zijn. Hen hoef je niet te betalen volgens je cao en het levert je andere voordelen op: de kennis van specialisten, de mogelijkheid te betalen per project en minder risico's.

Samenwerking onder starters

Dan speelt er nog de trend onder starters om meer op zoek te gaan naar samenwerkingsverbanden. Zzp'ers willen samen sterk staan om een opdracht binnen te halen en ook perfect uit te kunnen voeren, om zo hun opdrachtgevers tevreden te houden. Bovendien lijken starters ook steeds meer te zoeken naar zekerheid. Uit een onderzoek van de KvK bleek deze maand dat overname steeds populairder wordt onder starters: 36 procent van de starters is geïnteresseerd in de overname van een bestaand bedrijf, terwijl dat percentage eerst 26 procent was. Een goede manier om meer zekerheid in te bouwen blijkt wel: 96 procent van de overnemende starters is na vijf jaar nog actief, terwijl van de starters met een nieuw bedrijf na vijf jaar nog maar 50 procent actief is.

Auteur

Lenneke Arts