Alternatieve financiering: mkb-beurs gelanceerd

Enternext speciaal voor kleine en middelgrote bedrijven

21 februari 2020

NYSE Euronext heeft woensdag EnterNext gelanceerd, een effectenbeurs voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Financiering door aandelenuitgifte wordt hiermee een alternatieve vorm van financiering voor het mkb.

In dit artikel

EnterNext zal zich inspannen om ondernemingen zichtbaar en toegankelijk te maken voor beleggers, belooft de organisatie, die in verschillende Europese landen actief is.

Beurs

De beurs is bedoeld voor bedrijven die aan NYSE Euronext zijn genoteerd en een marktkapitalisatie hebben van minder dan een miljard euro. In Nederland gaat het op dit moment al om 77 bedrijven met een gezamelijke waarde van 19,5 miljard euro.

EnterNext wil nieuwe diensten en financieringsmogelijkheden gaan promoten, zoals beleggen in leningen aan het mkb: de MKB Obligatie. Daarnaast gaat het bedrijf actief op zoek naar bedrijven en beleggers. 

Alternatieven

Heb jij net als veel mkb-ondernemers moeite met het krijgen van financiering bij de bank, maar zie je een beursgang niet zo zitten? Er zijn meer alternatieve vormen van financiering. Voor leningen tot 50.000 euro kun je mogelijk terecht bij Qredits, of overweeg eens crowdfunding of factoring.

Daarnaast maakten acht verzekeraars woensdag bekend bereid te zijn de komende drie jaar 170 miljoen euro in een fonds voor het mkb te steken. Hiermee moeten ondernemers leningen van 50.000 euro tot 5 miljoen euro kunnen krijgen. Ook wordt gewerkt aan de oprichting van kredietunies.

Auteur

Marlou Visser