'Lokale lasten mkb'ers stijgen in 2011'

Kleine ondernemers betalen 3 tot 5 procent meer

12 januari 2011

Ondernemers uit het mkb gaan een duur jaar tegemoet wat betreft de gemeentelijke belastingen. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de lokale lasten met gemiddeld 3,5 tot 4,8 procent omhoog gaan.

Aan het onderzoek deden 222 gemeenten mee, dat is iets meer dan de helft van alle 418 Nederlandse gemeenten. Om de lastendruk goed met elkaar te kunnen vergelijken, ontwikkelde de NOS een fictief bedrijf: een hotel-restaurant met zes kamers en een terras in het centrum. Hoeveel is deze onderneming kwijt aan lokale heffingen als ozb, precariobelasting (voor zaken op of boven gemeentelijke grond), reclamebelasting, toeristenbelasting en rioolheffing?

Gevarieerd beeld

Niet in elke gemeente stijgen de lasten even hard. Uit het onderzoek blijkt dat je beter een dergelijk bedrijf kunt opzetten in het West-Friese Koggenland dan in Maastricht. In eerstgenoemde plaats ben je €1141,- kwijt aan alle heffingen, terwijl dat in de grote, toeristische stad maarliefst €21.793,- is. 

Niet geluisterd

Al met al stijgen de lokale heffingen in 2011 gemiddeld met 4,8 procent. Hierbij wordt de toeristenbelasting ook meegerekend, ookal mogen horecabedrijven deze belasting doorberekenen aan hun klanten. Volgens de NOS wordt het verzoek van MKB-Nederland aan de overheid, om hun mogelijke financiële problemen door de economische crisis niet op het lokale bedrijfsleven af te schuiven, genegeerd. Toch vindt de werkgeversorganisatie dat de gemeenten wel voorzichtiger zijn geweest met het verhogen van de ozb-tarieven, al is van deze terughoudendheid niets te merken wat betreft de reclame- en toeristenbelasting. De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland noemt de verhoging 'dramatisch'. 

Wat vinden jullie?

Wat merk jij als ondernemer van de stijging van de gemeentelijke belastingen? Laat je reactie hieronder achter!