Tips om je bedrijf gezond te houden

Aantal faillissementen in Nederland blijft vlak

20 maart 2020

In mei 2013 was er in Nederland een piek in het aantal faillissementen. Daarna daalde het aantal tot september 2017. Sindsdien blijft het aantal vlak. In 2018 was er een laagterecord. De meeste faillissementen zien we in de handel, en met name in de winkels en de horeca.

Eerste Hulp Bij Financiering

De kans op een faillissement kun je zelf zo klein mogelijk houden, maar niet alle factoren kun je beïnvloeden. Dat zien we nu in het aantal fysieke winkels die hun hoofd niet boven water kunnen houden. Je kunt je verkoopwaren met een goed marketingplan beter verkopen, maar de consument koopt tegenwoordig in de hele wereld. Op prijsverschillen verlies je het vaak. Een klein verschil in prijs kun je nog wel weer goed maken met kwaliteit en service, maar door grote verschillen ga je de strijd vaak verliezen.

Om ondernemers te helpen in het gevecht tegen een faillissement, volgen hieronder zeven tips om je bedrijf financieel gezond te houden in economisch moeilijke tijden:

    •    Zorg voor een goede liquiditeitsbegroting. Met een goede liquiditeitsbegroting heb je inzicht in je financiële situatie en weet je welke rekeningen je nog moet betalen, wanneer je btw af moet dragen, wanneer je het beste kunt investeren en of jouw klanten hebben betaald.

    •    Goed debiteurenbeheer.  Slecht betalende debiteuren kosten ondernemers veel tijd en geld. Zeker in economisch zware tijden vormen wanbetalers een serieuze bedreiging voor de cashflow binnen je bedrijf. Zorg daarom voor een goed georganiseerd debiteurenbeheer zodat je zeker weet dat facturen op tijd betaald worden.

    •    Verbeter je cashflow. Zorg bijvoorbeeld voor goedkopere leningen, zodat je de vaste lasten drukt.

    •    Zorg voor een financieel vangnet.  Dit doe je door geld te sparen of door een doorlopend krediet bij de bank of andere kredietverstrekker. 

    •    Onderzoek de financieringsmogelijkheden. Denk je erover na om geld te lenen voor je bedrijf, verdiep je dan in de verschillende financieringsmogelijkheden. Behalve geld lenen bij de bank zijn er meer manieren voor ondernemers om aanvullende financiering te vinden, bijvoorbeeld via de borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (BMKB), de regeling Groeifaciliteit, een van de ruim 300 soorten subsidies en via MKB Crowdfunding, het investeringsplatform waarop ondernemers en investeerders elkaar ontmoeten. Op de Ondernemerskredietdesk vind je veel informatie voor ondersteuning bij het aanvragen van krediet.

    •    Investeer in relatie met bank Het loont de moeite om te investeren in een goede relatie met je bank. Wees altijd eerlijk en transparant over de financiële positie van je bedrijf. Heb je extra financiering nodig, geef dit op tijd aan. Een proactieve houding helpt. Laat dus zien wat je de bank kunt bieden aan zekerheden als ondernemer. Banken staan namelijk niet te trappelen om je kredietaanvraag te beoordelen als blijkt dat het water je al aan de lippen staat. 

    •    Verken je kansen in het buitenland. Het buitenland biedt volop kansen met een goed onderbouwd plan.