Samenvatting webinar Fiscale Trends 2013

MKB Trends 2013: Belastingtips

23 september 2016

Op 18 december 2012 vond in de Malietoren in Den Haag het webinar plaats over Fiscale Trends 2013. Gastsprekers Sylvester Schenk (Flynth) en Hans Biesheuvel (MKB Nederland) noemden belangrijke belastingtips voor ondernemers. Een samenvatting.

De winkel van de toekomst

Er staan in de komende jaren nog al wat fiscale veranderingen voor de deur die een grote impact gaan hebben op ondernemend Nederland. Tijdens het webinar (online seminar) werden de belangrijkste wijzigingen doorgenomen en praktisch gemaakt voor de ondernemer. 

Energie zuinige auto

Een van de onderwerpen die aanbod kwam, was Slim Werken Slim Reizen, waarin werd gesproken over auto's, tablets en het fietsplan. Over de voordelen van energie zuinige vervoer zei Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van Flynth, het volgende: "De fiscale maatregelen rond de zuinige en zeer zuinige auto zijn heel succesvol. De hybride auto, de elektrische auto en met name de zeer zuinige auto's met een bijtelling van 14 procent. Vanwege de lage CO-2 uitstoot heb je niet alleen het voordeel van een lage bijtelling, maar er is nog veel meer winst te behalen, dankzij fiscale faciliteiten."

Betrek je privéwoning bij je bedrijf

De nieuwe regels rond de teruglopende hypotheekrenteaftrek gaan ook effect hebben op ondernemers, zo onderschreven Hans Biesheuvel en Sylvester Schenk tijdens het webinar. "Daar liggen veel kansen, vertelt Schenk. "Met name voor mkb'ers die een woning hebben boven, naast of bij het bedrijf. In veel gevallen heb je de mogelijkheid om dat pand te rekenen tot je ondernemingsvermogen, dan krijg je geen last van aftrekbeperkingen voor de woning. De woning moet in het ondernemingsvermogen wel een reële rol spelen."

Zzp'er en de VAR-verklaring

Ook de komende veranderingen rond de VAR-verklaring kwam aan bod. Schenk: "De zzp'ers, daar zijn er in Nederland heel veel van. Niet alle zzp'ers worden als ondernemer gezien door de belastingdienst, je hebt namelijk vele vormen. Als ze het wel zijn, hebben ze een VAR-verklaring nodig. Vanaf nu moet de VAR-verklaring ieder jaar opnieuw aangevraagd worden. De werkgever gaat zeer waarschijnlijk ook een rol spelen in de aanvraag, waardoor er gedeelde aansprakelijkheid komt."

Let op: per 1 mei 2016 verandert de VAR in de wet dba. Lees hier alles over de nieuwe wet. 

Lager belastingtarief, minder facaliteiten

Een andere grote verandering is de komst van een winstbox. "Er komt een splitsing van de huidige box 1", vertelt Schenk. "Er komt een aparte box voor ondernemers. Daarbinnen zal een uitruil gaan plaatsvinden. Op dit moment betalen ondernemers in de meeste gevallen het gewone tarief van maximaal 52 procent, maar ze kunnen gebruik maken van allerlei facaliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling, noem maar op. Maar wat er in de toekomst gaat gebeuren is een uitruil van tarief tegenover faciliteiten. Dus het afschaffen, verdwijnen of versoberen van fiscale facaliteiten in ruil voor een verlaging van het belastingtarief voor ondernemers. De overheid wil daar op jaarbasis 500 miljoen aan overhouden. Dus ja, als er twee ruilen, dan moet er één huilen."

>> Bekijk hoogtepunten webinar Fiscale Trends 2013.

>> Bekijk volledige webinar Fiscale Trends 2013.

>> Lees meer belastingtips.

Auteur

Raphael Klees