'Financieel plan voor veel starters hocus-pocus'

Column Peter ter Beek | Problemen rondom financieel plan

27 juni 2017

Slechts enkele starters hebben Economie gehad tijdens hun opleiding. Termen als 'balans' en 'winst- en verliesrekening': zijn zelfs in de verste verte geen bekende begrippen voor veel startende ondernemers. En zie dán maar eens een gedegen financieel plan te maken...

Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, is het verstandig om een ondernemingsplan (of moderner: een business model) te maken. Gebruik daarvoor een goed format, zodat je niks belangrijks over het hoofd ziet en je een overzicht hebt van alle aspecten van je toekomstige bedrijf.

De financiële begrotingen

Een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan vormen de financiële begrotingen. Hierin laat je cijfermatig zien hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf te beginnen en hoe je dat gaat betalen. En je laat aan de hand van berekeningen zien dat je toekomstige bedrijf voldoende inkomsten genereert. Veel starters zien hier enorm tegenop, omdat ze flink wat obstakels moeten nemen.  

1. Het obstakel 'kennisgat'

  • Probleem: Als eerste is er gewoon een groot kennisgat. Slechts enkele starters hebben Economie op school gehad. Termen als 'balans' en 'winst- en verliesrekening' zegt hen vaag iets, maar de parate kennis is verdwenen. En voor de groep die geen Economie of Bedrijfsadministratie heeft gehad, zijn deze termen volslagen hocus-pocus.

  • Oplossing: Het is minder ingewikkeld dan het lijkt. Probeer het maken van een financieel plan te versimpelen. Het is eigenlijk hetzelfde als een vakantie plannen. Dan zijn er zaken die je vooraf moet betalen, zoals de vliegtickets, het hotel of de camping en de reisverzekering, én zaken die je ter plekke tijdens je reis moet betalen, zoals eten, drinken, excursies en souvenirs. Voordat je op vakantie gaat, vraag je je af hoe je dit moet gaan betalen en maak je een berekening.

2. Het obstakel 'Waar begin ik?'

  • Probleem: Besluit je eenmaal aan je plan te beginnen, dan ben je er nog niet. Ja, er ligt een leeg vel voor je neus, maar hoe begin je en welke stappen moet je nemen? En áls je weet dat je moet beginnen met inventariseren wat je allemaal nodig hebt voor je bedrijf en wat dat gaat kosten, doemt de volgende uitdaging op: hoe weet je dat je niets belangrijks over het hoofd ziet?  

  • Oplossing: Inventariseer eerst wat je allemaal nodig hebt vóórdat je daadwerkelijk van start kan gaan, vraag (liefst meerdere) offertes aan en leg je lijst voor aan andere (bevriende) ondernemers: heb je iets gemist, zijn de bedragen realistisch?

3. Het obstakel 'In de toekomst kijken'

  • Probleem: Het grootste obstakel vormt het voorspellen van de omzet. “Ik kan toch niet in de toekomst kijken?” is een veel gehoord argument. Toch is het belangrijk zo realistisch mogelijke voorspellingen (prognoses) te doen en je daarbij vooral niet te rijk te rekenen. Dat laatste is namelijk een van de meest voorkomende mankementen aan een financieel plan: het bevat te romantische en te optimistische beelden over hoe de markt in elkaar zit en hoe die werkt. Meestal is die veel weerbarstiger dan je hoopt en duurt het veel langer dan je denkt voor zich een betalende klant aandient.

  • Oplossing: Zoek op internet, bij banken of bij brancheverenigingen of er financiële cijfers bekend zijn over het soort bedrijf dat je wilt beginnen. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn van reeds bestaande bedrijven. Jij als starter doet er gemiddeld drie jaar over voor je zelf dit soort cijfers kunt scoren.

Hulp inschakelen

Zijn de financiële begrotingen dan een onoverkomelijk obstakel? Nee, gelukkig niet! Uiteindelijk blijkt het minder ingewikkeld dan het lijkt, maar het is wel verstandig wat hulp in te schakelen. Zeker als je een bedrijfskrediet aan wilt vragen, omdat je cijfers dan aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Je kunt denken aan hulp via je branchevereniging, hulp van een gekwalificeerde starterscoach of houvast via checklisten en rekenmodellen. 

Auteur

Peter ter Beek