Dynamisch presenteren met Prezi

Een presentatie maken die onthouden wordt

27 juni 2017

Er zijn tegenwoordig veel presentatieprogramma’s beschikbaar, zowel offline als online. Offline is Powerpoint de meest bekende, maar ook online-variant Prezi wordt inmiddels door 40 miljoen mensen gebruikt om presentaties te maken.

Powerpoint en Prezi zijn niet de enige, maar wel de meest bekende presentatieteprogramma’s van nu. Powerpoint is een traditioneel programma, Prezi is nieuwer en dynamischer. Mocht je veel voor werk moeten presenteren, dan is Prezi misschien een handig programma voor jou.

Het programma is bedacht door een Hongaars-Amerikaans bedrijf, opgericht door drie ondernemers in 2009. Het is uitgegroeid tot een aparte firma met tweehonderd werknemers. Dagelijks worden gemiddeld 200.000 Prezi-presentaties gemaakt door gebruikers wereldwijd. Het presenteerprogramma is voor zowel Apple als Windows-apparaten beschikbaar, dus ook op je tablet en smartphone kun je een presentatie maken of bekijken.

Visueel

Prezi is een uitgebreid presenteerprogramma, waarbij je werkt op een groot canvas in plaats van op losse slides. Voordeel is dus dat je overzicht hebt over de gehele presentatie, maar je kunt ook inzoomen op specifieke details die je wilt uitlichten. Het is visueel aantrekkelijk en voor het grootste deel zelf te ontwerpen. Je kiest een bepaald ontwerp en geeft de presentatie een naam voor je begint. Daarna kun je zelf invullen wat je wilt vertellen en in welke volgorde je dingen wilt laten zien. Ook kun je muziek en foto’s bewerken en toevoegen.

Werken in de Cloud

Omdat Prezi een cloud-programma is, staat alles direct online. Dat kan in je nadeel werken als je de informatie in de presentatie niet wil delen met de rest van de wereld. Dit geldt in ieder geval voor de gratis versie. Het voordeel van de gratis account is dat je vanaf elk apparaat met internet kunt inloggen en bij je presentaties kunt, het nadeel eraan is dat alles meteen openbaar is en je maar 500 MB opslagruimte in de cloud hebt.

Je kunt vanaf een gratis account upgraden naar een ‘enjoy’ account voor 4,92 dollar per maand, waarbij je 2 GB opslagruimte hebt, of de ‘pro’ account voor 13,25 dollar, ook met 2 GB opslagruimte. Het verschil tussen de accounts is niet groot. Het gaat vooral om extra services, zoals mooiere thema’s en aanbiedingen van trainingen. Voordeel van een betaalde account is dat je de presentaties wél op ‘privé’ kunt zetten, waardoor ze niet direct op internet terug te vinden zijn. Ook zijn er speciale accounts voor studenten en docenten beschikbaar.

Auteur

Romy Donk