Kan ik rondkomen van mijn eigen bedrijf?

Ervaringsdeskundigen vertellen hoe zij het financieel aanpakken

06 september 2018

Als je eenmaal de stap hebt gezet om ondernemer te worden, heb je als het goed is al nagedacht over de financiering van je bedrijf. Maar heb je ook ingecalculeerd dat je moet kunnen rondkomen van je omzet? Ervaringsdeskundigen Jorn Spiertz van PakketMail en Suzan Teunisse van Kids-Time vertellen je waar je aan moet denken.

Whitepaper: Hoe start ik een webshop?

E-book Eerste hulp bij Groeien

Het is slim om een goed businessplan te schrijven voor je start met je onderneming. Op die manier denk je goed na over je financiering en andere belangrijke zaken. Maar je inkomsten kunnen anders uitpakken dan je van tevoren bedenkt. Hoe kun je rondkomen van de inkomsten van je bedrijf?

Van bedrijf naar bedrijf

Jorn Spiertz begon in 2012 met PakketMail, een bedrijf dat oplossingen biedt voor logistieke problemen van webshops. “Ik ben niet meteen fulltime met PakketMail begonnen, ik had daarnaast namelijk nog twee andere bedrijven. Het was in het begin nog niet mogelijk om rond te komen van PakketMail”, vertelt Jorn. “Ik werkte tijdens al mijn beschikbare uren aan mijn nieuwe bedrijf. Ik kreeg steeds meer klanten en daardoor bleef er aan het einde van de maand ook steeds meer over aan de onderkant van de streep. Toen ik eenmaal genoeg verdiende, ben ik gestopt met die twee andere bedrijven en stortte ik me volledig op PakketMail.”

Van student naar starter

Suzan Teunisse van Kids-Time rolde tijdens haar studie in het ondernemerschap. “Ik studeerde Sport en Animatie en wilde ook graag gaan werken in deze branche. Het werk was schaars, dus ben ik zelf grote bedrijven gaan benaderen met de vraag of ze interesse hadden in het laten organiseren van kinderactiviteiten. Dat sloeg goed aan en voor ik het doorhad was ik eigenlijk al aan het ondernemen.” Suzan studeerde in 2012 af en ging meteen fulltime aan de slag met Kids-Time.

In 2014 opende ze haar eerste locatie in Breda, waar onder andere kinderfeestjes en knutselavonden worden georganiseerd. Ze heeft flink wat geld geïnvesteerd in benodigdheden voor het pand, daarom organiseert ze nu extra activiteiten om geld binnen te halen. “De locatie bestaat uit een brasserie met binnen- en buitenspeeltuin. Opdrachten voor kinderfeestjes lopen het hele jaar wel door, maar vooral in de zomer heb ik het erg druk met familiefeesten, verkleedpartijtjes en clubavonden voor kinderen. Met de komst van de binnenspeeltuin hoop ik in de winter het financiële gat wat meer te kunnen dichten, omdat kinderen dan ook in de winter bij ons terecht kunnen. Daarnaast organiseer ik nu ook knutselavonden en verhuur ik themaruimtes aan voor workshops.”

Rondkomen

Beide ondernemers kunnen rondkomen van wat zij maandelijks verdienen met hun bedrijf. Voor Suzan gaat dat niet altijd met even groot gemak. “Ik ben heel voorzichtig in het uitgeven van geld, omdat het zomaar een maand later financieel moeilijker kan zijn. Ik vind wel dat je je levensstandaard moet aanpassen op wat je verdient als ondernemer. Op die manier moet je altijd kunnen rondkomen van wat je verdient. Als je maandelijks een paar duizend euro op je rekening wil hebben, moet je gewoon niet gaan ondernemen.”

Tips

Jorn en Suzan hebben ook nog een paar tips voor starters:

  • Zorg ervoor dat je alle beschikbare uren volledig inzet voor je bedrijf.

  • Zorg dat je in je financiële basisbehoefte kunt voorzien met vast werk, maar ga niet voor een topsalaris. Je hebt namelijk veel tijd nodig om je bedrijf van de grond te krijgen.

  • Het komt je niet aanwaaien, je moet heel hard werken om je bedrijf succesvol te maken. Als alles goed gaat, heb je kans dat dat na een aantal jaar lukt. Verwacht dus ook niet dat je meteen kunt rondkomen van je bedrijf.

  • Denk niet dat je alles alleen moet doen als je begint met ondernemen. Vraag hulp aan je omgeving, maar ook aan bedrijven. Je kunt bijvoorbeeld samen reclameruimte in een tijdschrift kopen en flyers in elkaars ruimten neerleggen.

  • Als je een partner zoekt, probeer dan iemand te vinden waarmee je qua visie en doelen op één lijn ligt. Het is bij een partnership ook belangrijk dat je elkaar karakteristiek aanvult, zodat je elkaars zwakke punten kunt opvangen.

Auteur

Romy Donk