10 bedrijfsvideo’s die iedere ondernemer zelf kan maken

Geen dure productie met camerateam en nabewerking nodig

04 februari 2022 8 minuten

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat online video steeds populairder wordt. Sterker nog, het wordt lastig browsen als je video zou willen ontwijken, want video wordt werkelijk overal ingezet. Video is een gemakkelijk te verslinden format ten opzichte van de lappen tekst die nodig zijn om dezelfde boodschap over te brengen. Wat in 10 minuten gelezen kan worden, kan in 30 seconden bekeken worden. Het is één van de redenen dat er een miljard uur aan video per dag wordt bekeken op YouTube.

Video bewerken? Zo doe je het gemakkelijk zelf

Of je nu een eigen bedrijf, product of webshop hebt of op weg bent naar een carrière in digitale marketing: je ontkomt niet aan de kracht van video als marketingtool. Niet alleen omdat het een geweldige manier is om je bezoekers te informeren en te boeien, maar ook simpelweg om concurrerend te blijven.

Is een bedrijfsfilm laten maken door een camerateam met nabewerking altijd nodig? Welnee! Van deze 10 videosnacks en explainers zal je doelgroep smullen en je kan ze gewoon zelf maken.

Simpele videosnacks

1 - Een achter de schermen impressie

Social media hebben ervoor gezorgd dat bedrijven op andere manieren informatie delen. Wat ooit begonnen is om mensen met elkaar te verbinden, blijkt ook een nuttig hulpmiddel voor bedrijven om met hun publiek te communiceren op een manier die een aantal jaar geleden niet mogelijk was. Een ‘achter de schermen’-impressie is informeel, wat perfect aansluit bij het gemeenschapsgevoel van social media. Je geeft je publiek immers een kijkje in hoe je bedrijf er echt uit ziet. Het biedt een unieke kans om betrokkenheid bij je publiek te creëren en ze het gevoel te geven dat ze erbij horen.

Dat informele is direct een voordeel: de productie hoeft niet hoogstaand te zijn, het is immers een kijkje áchter de schermen. En wat voor jou als ondernemer dagelijkse kost is, kan verrassend interessant en vernieuwend voor je publiek zijn. Zo kan de ‘making of’ van een nieuw product of het nieuwe kantoor getoond worden. Horecabedrijven kunnen een inkijk geven in de enorme voorbereiding van een onbezorgd avondje uit en een makelaar kan tonen wat een werk er verzet wordt bij een aan- of verkoop van een woning. 

Dit soort video’s tonen enerzijds het harde werk dat er verzet wordt en bieden anderzijds een unieke mogelijkheid om je kwetsbaar op te stellen. Laat bijvoorbeeld eens zien wat er gebeurt als het een keer niet goed gaat en hoe dat opgelost wordt. De kwetsbaarheid en oprechtheid kunnen een nieuw soort vertrouwen bij je publiek creëren.

2 - Product visuals clips

Veel eenvoudiger dan dit wordt het niet en het biedt toch een mooie kans om je product in de spotlight te zetten. Maak 5 mooie shots van je product, zet ze achter elkaar en deel ze op je social media kanalen. Met name producten die een sterk visueel karakter hebben, zoals hardware (telefoons, computers, tv’s), lenen zich bij uitstek voor dit type video. De shots kunnen zeer kort zijn en zijn daarom eenvoudig te schieten. 

Zorg dat je deze films met een ‘steady hand’ maakt, want schokkerig beeld hoort niet thuis in een product visual clip. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om het product goed uit te laten komen. Maak de shots vanuit verschillende kanten, en met het product op verschillende standen of toepassingen. Een telefoon zou je bijvoorbeeld eens met scherm uit en vervolgens met het scherm aan kunnen schieten.

Het voordeel van een product visual clip is de eenvoud waarmee een behoorlijk professioneel ogend filmpje in elkaar gezet kan worden. Dat terwijl je er een groot bereik mee kunt hebben. Bij het scrollen door social media zijn dit soort filmpjes gemakkelijk te verteren door je publiek en je product wordt er ook nog eens letterlijk mee in de spotlight gezet.

3 - Achter de schermen impressie op locatie of bij de klant

Vergelijkbaar met de eerder genoemde ‘achter de schermen’-impressie, maar nu met een focus op de locatie en de klant. Perfect geschikt voor bijvoorbeeld aannemers, hoveniers, cateraars en zo’n beetje elke andere dienstverlener die op locatie bij de klant werkt. Naast alle voordelen van ‘achter de schermen’-impressies, heb je nu ook de kans om een inkijk te geven in de dienst die je levert, de klanten die je bedient en hopelijk ook hoe tevreden het hen stemt. 

Leg de nadruk op hoe het werk voorbereid en vervolgens uitgevoerd wordt van, naar en op de locatie. Dit zorgt ervoor dat er direct een beter beeld bij je publiek ontstaat over de dienst die je levert. Wanneer je de reactie van klanten op beeld kunt krijgen is dat natuurlijk de kers op de taart. Je maakt van jouw ‘achter de schermen’-impressie dan een testimonial.

4 - How it’s made

Ken je de beroemde ‘How it’s made’-documentaires op Discovery Channel nog? In deze populaire serie wordt duidelijk hoe alledaagse dingen eigenlijk gemaakt worden. Denk aan aluminiumfolie, yoghurt of servetjes. De how it’s made die jij gaat maken lijkt hierop, maar dan heel veel korter. 

Geen documentaire van een uur, maar een paar korte shots waarin jij doet wat je doet. Misschien schilder je, fotografeer of kook je: wat je ook doet, zorg dat er een aantal korte shots van jou in actie worden gemaakt, zodat men weet hoe de dienst die jij levert tot stand komt.

Ook hier is het grote voordeel dat je pakkende, engaging video’s kunt maken met heel weinig moeite. Zorg dat je in actie te zien bent in de shots. Dus geen shots van de pauze, of van je rug zodat net niet te zien is wat je doet. Je zorgt ervoor dat jouw specialiteit perfect in beeld is, zodat je publiek een goede impressie van jouw specialisme krijgt. Hiermee laat je in bewegend beeld, zonder (al te veel) woorden zien dat je een echte pro bent, een specialist die weet wat hij of zij doet. 

Explainers en vlogs

5 - Vlogs

Treitervlogger was het woord van het jaar 2016. Hoewel niet de beste reclame voor vlogs, gaf dit woord wel bekendheid bij het brede Nederlandse publiek aan het begrip vloggen. Het woord komt voort uit bloggen, waarin met geschreven content van alles gedeeld wordt met het publiek. Een videoblog is een vlog geworden en een nieuwe trend was geboren. Een niet te stoppen trend overigens, want er zijn inmiddels genoeg vloggers met een groter bereik dan grote televisiezenders.

Vlogs kun je gemakkelijk zelf maken. Een handheld statief kan helpen om jezelf niet van al te dichtbij te filmen, maar een mobiele telefoon kan volstaan. Natuurlijk kunnen een lamp en microfoon allemaal bijdragen aan de kwaliteit, maar het is niet per se nodig. 

Een groot voordeel van vloggen is het repeterend karakter. Je maakt er immers niet slechts één, maar je maakt er meerdere, misschien zelfs dagelijks of wekelijks. Daarmee ontstaat een grote voorraad aan materiaal waar je jouw publiek mee kan boeien. Zorg dat je wat interessants hebt te vertellen, schrijf van tevoren goed uit wat je precies wilt overbrengen en probeer het niet in één shot te doen. 

Vlogs zijn veel langer dan videosnacks en je gaat er waarschijnlijk niet aan ontkomen om hier en daar toch wat te knippen. Vlogs zijn makkelijk deelbaar op YouTube of social media en bij succes kan het aantal kijkers van je vlog bij elke nieuwe aflevering gestaag groeien.

6 - Explainers

Het woord verklapt het al. In explainer video’s wordt een product of dienst uitgelegd. Het doel van deze video’s is duidelijk: een antwoord op een vraag geven. Meestal “wat kan…” of “hoe werkt…”. Voor dit soort uitleg was een aantal jaar geleden bij uitstek heel veel tekst nodig, maar de minuten die nodig waren om dat te lezen kunnen naar seconden worden teruggebracht in een explainer video. 

Maak ze niet langer dan nodig, omdat ze een duidelijk doel dienen. Leg uit wat uitgelegd moet worden en zorg dat de video daarna weer stopt. Natuurlijk hoef je de kans om je product of dienst aan te prijzen, terwijl je uitleg geeft, niet te laten liggen. Voor een explainer hoef je niet zo nodig zelf in beeld te zijn. Met tekst- of voice-over kan er ondersteunend beeld gebruikt worden. Editen is in dat geval vaak wel nodig.

7 - Klantreviews

Dit moeten voor ondernemers toch één van de meest fijne filmpjes zijn om terug te kijken. Video’s waarin je klanten aan het woord laat. Ze zijn gemakkelijk te maken, want als het meezit kun je in één take een klant via je telefooncamera laten vertellen hoe tevreden ze zijn met het resultaat. En aangezien de woorden van een klant nog veel meer waard zijn dan je eigen woorden, zal het publiek er meer ontvankelijk voor zijn. 

Je kunt de review voorbereiden, door van tevoren te bespreken met de klant wat je gaat vragen, zodat de klant ook alvast over een geschikt antwoord na kan denken. Hoewel spontane video’s natuurlijk ook leuk zijn, is de kans groot dat je klant met een mond vol tanden staat als die verrast wordt met een camera en een moeilijke vraag. Vraag de klant natuurlijk toestemming om de video te delen, en deel de video vooral via social media wanneer je die toestemming hebt. Klantreviews zijn video’s om trots op te zijn.

Whitepaper:
Aan de slag met social media

8 - Tipvideo’s

Tipvideo’s kunnen wat weg hebben van vlogs, maar dan met dezelfde duidelijke doelstelling die een explainer heeft: in dit geval tips geven, zodat de kijker er zijn voordeel mee kan doen. Deze video’s kun je vrij gemakkelijk zelf maken, door bijvoorbeeld jezelf in een vlogstijl te filmen. Vervolgens kun je in korte takes tips opsommen waar je publiek wat aan heeft.

Denk bijvoorbeeld aan wintertips voor de auto vanuit de garage, onderhoudstips voor meubels of doe-het-zelf tips voor de producten die je verkoopt. Natuurlijk zorg je dat de tips ook echt relevant zijn, daarmee laat je direct ook je vakkennis zien. Deel de tips op de socials, maar vooral ook op relevante plaatsen, zoals bij het product in een webshop.

9 - Screencapture video’s

Met een screencapture video hoef je niet veel meer te doen dan het beeld op je computer op te nemen, terwijl je in de voice-over uitleg geeft. Er zijn online veel gratis tools te vinden die dit ondersteunen. Zo kun je in een webshop bijvoorbeeld laten zien hoe je een product kunt samenstellen of hoe je een bestelling completeert of berekent. 

Screencapture video’s dienen een doel, net als tipvideo’s en explainers. Je wilt het publiek iets laten zien, een vraag beantwoorden. Waarschijnlijk weet je dat de handeling die je opneemt niet altijd duidelijk is, dus zorg dat de video vooral laat zien hoe die handeling voltooid moet worden. Vaak hebben onbetaalde screencapture tools een watermerk in beeld. Als je dat niet prettig vindt kun je een kortlopend abonnement afsluiten, vaak van enkele euro’s per maand.

10 - Vergelijkingsvideo’s

Vergelijkingen spreken erg tot de verbeelding. Gaan we voor een iPhone of een Android telefoon? Voor structuurverf of behang? Voor een douche of een badkuip? De kans is groot dat dit soort keuzes ook bij jou product of dienst van toepassing zijn. 

In een vergelijkingsvideo vergelijk je 2 producten (of typen dienstverlening), benoem je de sterke en zwakke punten van beiden en in welk geval je beter voor de één dan voor de ander kunt kiezen. 

Zorg er ook hier voor dat je antwoord op de vraag geeft: wat moet de kijker kiezen? Een vergelijkingsvideo kan gemakkelijk zelf gemaakt worden door de producten te laten zien, te vergelijken en tot een conclusie te komen. Dat kan door met een handheld statief te werken voor een vlogstijl, of met een staand statief voor een meer statisch beeld. 

Aan de slag

Het is dus heel gemakkelijk om zelf met video aan de slag te gaan. Kies één van de laagdrempelige 10 manieren om zelf bedrijfsvideo’s te maken en ga er eens mee aan de slag. Door goed te kijken naar het aantal views en de impact op je website prestaties krijg je een goed gevoel bij wat werkt en wat niet. Op deze manier kun je de video’s doorlopend blijven optimaliseren. Zo maak jij op een eenvoudige manier video’s waar je doelgroep van smult.

Auteur

Niels de Groot

Als eigenaar van Pro Motion Film help ik MKB bedrijven sinds 2011 met videoproductie en videomarketing. De nadruk ligt hierbij op branded videocontent: video formats met klanten, collega's, experts en partners in de hoofdrol. Denk aan klant cases, mini docu's of interviews. Ik richt mij met name tot videocontent met echte mensen in de hoofdrol, dus geen acteurs. Ook geloof ik het meest in videocontent dat organisch verspreid en bekeken wordt via de website, YouTube en sociale media platforms.