"Deutsche Bank mag ondernemers niet zomaar afstoten"

MKB-Nederland roept bank op zorgvuldig met klanten om te gaan

22 oktober 2013

Als Deutsche Bank van Nederlandse mkb-ondernemers afwil, moet de bank in goed overleg met elk van hen tot een oplossing komen. Daar gaat MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel op toezien. Hij is donderdag ook aanwezig bij het Tweede Kamerdebat over dit onderwerp.

De Duitse bank wil kleinere ondernemers geen nieuwe leningen meer verstrekken. Hierdoor worden naar schatting 18.000 ondernemers, onder wie veel boeren, binnenvaartschippers en winkeliers, getroffen. Volgens landbouworganisatie LTO Nederland gaat het om ondernemers met een omzet tot ongeveer 1 miljoen per jaar.

Het nieuwe beleid leidde tot veel protest. Deutsche Bank heeft inmiddels toegezegd zorgvuldig met de groep ondernemers om te gaan. MKB-Nederland zal erop toezien dat de bank in goed overleg met alle ondernemers tot een oplossing komt. 

Overstapkosten

Deutsche Bank nam in 2008 veel zakelijke klanten over van ABN AMRO, maar beweert de laatste jaren miljoenen verlies te hebben gemaakt op deze klanten. Daarom wordt deze klantengroep afgestoten. Lopende leningen overzetten naar een andere bank brengt echter kosten met zich mee. Hier moet de bank met elke ondernemer afzonderlijk tot een billijke oplossing komen, vindt MKB-Nederland. 

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het nieuwe beleid van Deutsche Bank met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij heeft het bestuur deze week gesproken en erop aangedrongen dat de bank met alle ondernemers tot een passende oplossing komt. MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel zal ook bij het debat aanwezig zijn.

Alternatief krediet

Biesheuvel vindt het zorgwekkend dat er nu nog minder aanbod is voor mkb-ondernemers die krediet willen. "De concurrentie op de Nederlandse bankenmarkt is al beperkt. De beperking van de kredietverlening mag geen groeiremmer zijn." De MKB-Nederlandvoorzitter wil dat er voortvarend wordt gezocht naar alternatieve manieren van kredietverlening

Lees ook de column van advocaat Arjen Paardekoper: Mag de bank zomaar mijn krediet opzeggen?

Auteur

Marlou Visser