Stress beïnvloedt beslissingen

Werknemer met stress onderschat risico’s

03 augustus 2012

Voor mensen die onder druk staan, wegen voordelen zwaarder dan nadelen. Hierdoor is de kans dat ze verkeerde beslissingen nemen groter. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Southern California.

Werknemers met stress hebben vaak een vertroebeld beeld: zij hebben met name oog voor positieve informatie en negeren negatieve informatie. Hierdoor kan een overwerkte werknemer risico’s minder goed inschatten.

Mannen en vrouwen denken verschillend over risico’s nemen, maar stress vergroot dit verschil des te meer. Mannen onder druk zijn geneigd meer risico te nemen, terwijl vrouwen juist voorzichtiger worden.

Stress en verslaving

Stress speelt ook een belangrijke rol in een verslaving. Gestresste werknemers kunnen hun verlangen naar alcohol slecht controleren. Hierdoor grijpen zij sneller naar een fles drank dan werknemers die geen stress ervaren tijdens hun werk.

Saai werk ook slecht

Daarentegen is saai werk ook slecht voor de gezondheid van werknemers. Werknemers die zich vervelen op het werk grijpen eerder ongezonde snacks, extra koffie en een borrel na het werk. Het is dus aan jou als werkgever om je werknemer uit te dagen, maar er op toe te zien dat hij niet teveel stress ondervindt. 

Bron: Nu.nl