Organisatie desk

Wat je moet weten voor optimale bedrijfsprestaties

Van startende ondernemer tot groeier: in de organisatiedesk vind je alles rondom de organisatie van je bedrijf.

De spendanalyse: een Zwitsers zakmes voor inkopers

Column Jeroen Corts | NEVI

Iedereen kent het spreekwoord: “Goed gereedschap is het halve werk”. Dat geldt niet alleen voor de oude ambachten, maar ook voor het moderne inkoopvak! Toch zijn er nog steeds veel organisaties die niet beschikken over een goede spendanalyse. Dat is jammer, want inzicht in de inkoopuitgaven en -ontwikkelingen is cruciaal voor een effectief inkoopbeleid.

07 juni 2017

Businessdoelen bereiken door inkoop

Column Gerco Rietveld | Zelfstandig strateeg en auteur

Wist je dat leveranciers veel meer invloed hebben op het presteren van je organisatie dan je je wellicht realiseert? Waarom neem je inkoop dus niet als vertrekpunt voor het invoeren van ketenmanagement? Daarmee gaan jouw leveranciers actief bijdragen aan het succes van je organisatie – en je klanten merken dat verschil direct.

06 juni 2017

Samenwerken is hard werken

Column Fred Westerveld | NEVI

Samenwerken is een hot topic. Het lijkt wel of samenwerken de nieuwe Haarlemmer olie is op weg naar eeuwig durend succes.

29 mei 2017

Tips voor verhalen van bijkomende kosten bij nadeelcompensatie

Column Christa Lagerweij-Duits

Ondernemers laten zich regelmatig bijstaan door een advocaat en/of hun accountant bij het verhalen van hun inkomensschade als gevolg van openbare werken (nadeelcompensatieverzoek). Uiteraard brengt dit kosten met zich. Kan de ondernemer deze advieskosten verhalen op de overheid? Ja, als de ondernemer recht heeft op nadeelcompensatie. Hoe gaat dit in zijn werk? Waaraan moet de ondernemer denken? Hieronder volgen een aantal tips.

23 mei 2017

Is contract- en leveranciersmanagement echt (zo) belangrijk?

Column René van den Hoven | Kennismanager/Trainer NEVI

Op het gebied van inkoop staan de afgelopen decennia in het teken van het professionaliseren van de initiële-of sourcingactiviteiten. Er is ondertussen veel bereikt omtrent het verbinden van de interne behoefte van de organisatie met de kansen die de markt biedt. Zo zijn er kansen op het gebied van innovatie, kosten optimalisatie, rechtmatigheid en de verschillende vormen van samenwerking, om maar een paar zaken te noemen.

16 mei 2017

Een aandeelhoudersgeschil voorkomen is beter dan hem te genezen

Column Arjen Paardekooper

In mijn praktijk adviseer ik geregeld aandeelhouders over hoe ze om moeten gaan met hun medeaandeelhouders. Een aandeelhoudersgeschil ligt soms dichtbij, maar kan door goede communicatie makkelijk voorkomen worden.

10 mei 2017

Slim inkopen is zoveel meer dan kostenreductie

NEVI-netwerkmanager Erik van Assen over inkopen voor het mkb

NEVI, de vereniging voor inkoopprofessionals, richt zich nadrukkelijk op het mkb. Waarom eigenlijk? Netwerkmanager Erik van Assen (39) legt het uit. “Professioneel inkopen kan alleen als iedereen meedoet, als de hele keten aan boord is. Daar hoort dus ook, misschien wel juist, het mkb bij."

10 mei 2017

"Goede zorg en inkoopefficiency gaan prima samen"

Interview met Frans Broekhuizen, bestuurder Nusantara Zorgcentra

"De grootste uitdaging in de zorg is menselijke zorg op maat, maar wel kostendekkend. Het is een hele kunst het beste van beide werelden te zoeken", aldus Frans Broekhuizen. Op basis van een spend-analyse bespaarde Nusantara zo’n tien procent op de totale bedrijfskosten. De voedingsmiddelen bleven daarbij doelbewust buiten schot. Want goed eten is zorg.

19 april 2017

"Inkoop is van a tot z geïntegreerd in de bedrijfsstrategie"

Interview met Aart Roos, CEO Auping

Het Nederlandse familiebedrijf Auping vond zichzelf opnieuw uit de afgelopen jaren. Ook bij inkoop bleef geen steen op de andere. Toeleveranciers creëren nu voor de klant waarde op het gebied van innovatie en duurzaamheid. En dat zijn precies de twee strategische pijlers van het bedrijf. Op het gebied van verduurzaming ligt nu de grootste inkoopuitdaging. "We willen afscheid nemen van de take, make, waste-gedachte."

19 april 2017

Koop slimmer in, maak een inkoopportfolio

Hoe breng ik mijn leveranciers in kaart?

Slim inkopen en besparen op je inkoopkosten beginnen met kennis van alles wat je inkoopt. Hiervoor is het handig om een inkoopportfolio te maken. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je dit doet.

19 april 2017

Getoond 121 tot en met 130 van 200 totaal, er zijn meerdere pagina's