Ondernemers geven leven een dikke 8

Van MKB Servicedesk, voor ondernemers

21 november 2018

We spreken dagelijks tientallen mkb-ondernemers. Zo leren we jullie iedere dag een beetje beter kennen. Eens in de zoveel tijd doen we grondig onderzoek* naar bijvoorbeeld jullie uitdagingen, kansen, de toekomst van het mkb en de balans tussen werk en privé.

De balans tussen werk en privé is een hot topic. Hoe kijken ondernemers hier zelf tegenaan? Hoewel 55 procent van de ervaren ondernemers geen onderscheid heeft tussen werkdagen en weekenden, geven zij de balans tussen werk en privé toch het hoogste cijfer.

Geld maakt ondernemers niet gelukkig

Ondernemers worden het meest gelukkig van tevreden klanten (42 procent), gevolgd door een goede werk-privébalans (29 procent). Op afstand volgen een hoge winst (11 procent), goede referenties (10 procent) en ontplooiing van werknemers (8 procent).

Een hoge winst is nog het meest belangrijk bij start-ups (19 procent) en heeft het minste invloed op het geluk van eigenaren van scale-ups (7 procent). Opvallend is dat een goede referentie ondernemers met twintig tot vijftig medewerkers het meest gelukkig maakt en dat ervaren ondernemers het meest gelukkig worden van tevreden klanten.

Ondernemers worden ongelukkig van te weinig tijd voor hun privéleven (28 procent). Vooral eigenaren van een start-up worden hier niet blij van (40 procent), terwijl zij juist bekend staan om het nachten doorhalen en werken in weekenden! Ook tegenvallende bedrijfsresultaten en klanten die het contract opzeggen stemmen ondernemers droevig (23 en 22 procent).

Ondernemers willen privé, maar kiezen werk

Ondernemers geven hun privéleven gemiddeld een 8,1. Hun zakelijk leven krijgt zelfs een 8,4. De balans tussen werk en privé wordt gemiddeld met een 7,9 gewaardeerd. Ondernemers zijn dus dik tevreden!

De ideale balans is volgens 39 procent van de ondernemers meer privé dan werk. 25 procent kiest voor meer werk dan privé. Geheel tegen de verwachtingen in geven meer vrouwen dan mannen aan meer tijd aan werk dan aan privé te willen besteden.

Opvallend is dat hoe langer het bedrijf bestaat, hoe belangrijker privé momenten worden in de balans. Uit het onderzoek blijkt echter dat hoe langer het bedrijf bestaat, hoe minder ruimte er is voor privé en meer voor werk.

*Dit onderzoek is in maart 2017 afgenomen onder 251 ondernemers. Hiervan is 63 procent al minstens vijf jaar eigenaar van dezelfde onderneming en 18 procent eigenaar van een zgn. scale-up, een bedrijf dat tussen de drie en vijf jaar bestaat en minstens 20 procent gegroeid is in werknemers of omzet. De laatste 19 procent van de respondenten bestaat uit eigenaren van start-ups: bedrijven die maximaal vijf jaar bestaan.