Bijna de helft van de ondernemers zet camera’s in om de veiligheid te vergroten, zo blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer. De digitalisering maakt dat niet alleen steeds makkelijker, maar ook betaalbaar. In vijf stappen naar de juiste beveiligingscamera.
Analoog
Bewakingscamera's zijn onmisbaar voor de beveiliging van een winkel, bedrijfspand, horecagelegenheid of bedrijfsterrein. Op veel plaatsen wordt daarvoor nog steeds een videobewakingssysteem met analoge camera's gebruikt. De beeldkwaliteit daarvan laat nogal te wensen over en de verwerkingsmogelijkheden zijn beperkt.
Een ander bezwaar is het terugkijken van beelden veel tijd in beslag kan nemen en dat opnamen op videotapes of -banden moeten worden bewaard. Je kunt bovendien de beelden alleen op afstand bekijken door de analoge camera's aan een videoserver te koppelen die de beelden digitaliseert en via een IP-netwerk (LAN/intranet/internet) verspreidt. Op den duur ben je dan echter duurder uit, omdat je eerst een videoserver moet aanschaffen.
Digitaal
IP- of netwerkcamera's hebben als voordeel dat je ze vanaf elke locatie kunt bedienen en de beelden op andere apparatuur kunt overzetten.
De belangrijkste voordelen van een digitaal bewakingssysteem op een rij:
beelden via internet bekijken
beelden ook mobiel beschikbaar (Android, Blackberry, iPhone)
vrijwel alle typen camera's zijn er op aan te sluiten
back-up inbegrepen
opslag inbegrepen
beelden tegelijk bekijken én opslaan
meerdere beelden tegelijk terugkijken
geen dure bekabeling nodig
Keuze videobewakingssyteem in vijf stappen:
1. Wat is je doel?
Ga eerst na waarvoor je een videobewakingssysteem wilt gebruiken. Is het bedoeld voor de bewaking van een winkel, bedrijfsterrein of een datacenter? Moeten met het systeem ook personen worden geïdentificeerd, zoals bij het achterhalen van interne fraude? Dan moet je hogere eisen stellen aan de kwaliteit van de camera's.
2. Aanvullende eisen
Stel jezelf ook de vraag of in jouw specifieke situatie een draadloos systeem misschien beter is.
Met welk besturingssysteem werk je? Lang niet elke camera biedt bijvoorbeeld ondersteuning voor de Apple Mac.
3. Bepaal welk type software/app je nodig hebt
Voor een digitaal videobewakingssysteem heb je zogenoemde Network Video Recorder-software nodig. Die kan je van betrouwbare merken betrekken, maar ook als open source downloaden. In het laatste geval heb je echter geen ondersteuning. Wil je beelden opslaan, dan heb je voor Apple-computers aparte software nodig, zoals Security Spy. Om ze op een iPhone te kunnen bekijken, kun je een app als Remote Patrol gebruiken.
4. Kijk of een totaaloplossing bij je past
Het meest praktisch is een totaaloplossing. Dan heb je wel voor elke camera een licentie nodig. Een aantal voorbeelden van totaaloplossingen zijn: NETGEAR ReadyNAS Surveillance, Synology Surveillance en QNAP VioStor.
Vraag offertes aan bij verschillende leveranciers en vraag specificaties op. Bekijk de verschillen kritisch en vraag naar aanvullende mogelijkheden en service.
5. Kosten en subsidie
De prijs van een systeem hangt nauw samen met het aantal licenties dat je gebruikt. Voor een compleet digitaal systeem met 16 kanalen, inclusief camera's, switch, server en ethernet-netwerk, ligt het bedrag rond de 1.000 euro. Via de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven kan je subsidie krijgen voor een veiligheidsscan. Voorwaarde is dat er niet meer dan tien medewerkers per vestiging zijn.