Helft ondernemers denkt te moeten doorwerken na 67 jaar

Ondernemers sparen niet of moeten pensioengeld gebruiken

06 september 2018

Bijna de helft van de ondernemers, 46,5 procent, verwacht na hun 67ste verjaardag te moeten doorwerken omdat ze niet genoeg hebben gespaard voor een pensioen. Velen hebben de afgelopen vier jaar niet kunnen sparen of hun (pensioen-)spaargeld in de zaak moeten steken.

E-book Eerste hulp bij Groeien

Dat blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd ondernemers dat Z24 heeft laten uitvoeren door DVJ Insights.

Van de ondervraagde ondernemers zegt 14 procent de afgelopen jaren geld uit hun pensioenpot te hebben gehaald om het bedrijf draaiende te kunnen houden. 13 procent heeft sinds de kredietcrisis niet of minder gespaard voor de oude dag.

Veel ondernemers zien hun toekomst somber in. Een derde verwacht na het stoppen met werken minder dan de helft van het huidige inkomen te krijgen. Velen zeggen hierdoor liever door te blijven werken, ook na de huidige pensioenleeftijd van 67.

Spaarpot?

Een op de vijf ondernemers heeft nog niets geregeld voor de oude dag, blijkt uit de enquête. Zij verwachten hun bedrijf, bedrijfspand of eventueel het eigen huis te kunnen verkopen en zo een spaarpot te kunnen opbouwen.

Een op de zes spaart bij de bank, 10 procent heeft een lijfrentepolis en 6 procent een stamrecht bv waarin geld is vastgezet voor de oude dag. Een ander groot deel van de ondernemers, vooral zelfstandigen, heeft pensioenrechten opgebouwd in loondienst en kan daar later op terugvallen.

Auteur

Marlou Visser