Bureaucratie

Open op zondag? Dat beslist je gemeente

Verbod op zondagopenstelling afgeschaft

Gemeenten bepalen zelf of zondag openstelling van winkels mag of niet. Winkels mogen in ieder geval open tussen 6.00 uur en 22.00 uur doordeweeks. Het is aan de gemeente om ruimere tijden goed te keuren.

20 maart 2020

Wanneer vraag je een Verklaring Omtrent het Gedrag aan?

Wat is een VOG precies en hoe kom je er aan?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is soms nodig voor een ondernemer of werknemer. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij er wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens, geld, kwetsbare personen, of bij een aanbesteding. Wat is een VOG precies en hoe vraag je hem aan?

16 maart 2020

Klantenservice mag wat kosten

Column Mario van Vliet | Gebruik Big Data als service

De vorige eeuw stond in het teken van grote bedrijven. Immers, schaalgrootte zorgt voor kostenvoordelen, en dus voor lagere prijzen. Maar groot betekent ook: een grotere afstand tot de klant. En nee, dat past niet bij de trend 'klein is het nieuwe groot'.

12 juni 2017

Deze herfst weer leuke ‘beslismomentjes’!

Column Ernst Verrijk | Earnest

“Ik wens je veel personeel.” Die oude verwensing is weer erg actueel dit najaar. Er valt namelijk weer wat te beslissen voor werkgevers. En dat gaat vanzelfsprekend niet over de eenvoudigste zaken.

07 oktober 2016

Hangout: succesvol samenwerken met je gemeente

Hoe kan ik succesvol samenwerken?

Als ondernemer heb je veel te maken met de gemeente waarin je opereert. Vergunningen, belastingen en regels, maar ook subsidies en mogelijkheden om beter te ondernemen. Hoe kun je samen met de gemeente tot het beste resultaat komen?

10 april 2014

Minder bureaucratie na gemeenteraadsverkiezingen?

Over twee weken naar de stembus

Over twee weken mogen we het stemhokje weer in voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor ondernemers zijn deze verkiezingen van groot belang; een gemeenteraad heeft immers veel invloed op het regionale ondernemersklimaat. De gemiddelde Nederlander houdt zich er een stuk minder mee bezig: slechts 50 procent gaat naar de stembus, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

06 maart 2014

Gooi je algemene voorwaarden de prullenbak in!

Column | Ondernemer Richard Engelfriet

Vraag ondernemers waar ze zich aan storen, en je krijgt een verhaal over overbodige regels en bureaucratie van de overheid. Maar diezelfde ondernemers maken zich daar zélf schuldig aan door dikke documenten vol bepalingen op te stellen. ‘Algemene voorwaarden’, noemen ze die. Richard Engelfriet werkt al twaalf jaar zonder en daagt je uit hetzelfde te doen.

26 februari 2014

Het land besturen kan zoveel effectiever

Column Mario van Vliet | Mensenwerk

Nog even, en robots nemen ons het stemrecht af. Dat is logischer dan het klinkt. Want computers worden slimmer, terwijl politiek juist steeds gecompliceerder wordt. Maar zo lang die IT-democratie er niet is, moeten we - ook ondernemers - het doen met mensenwerk.

13 september 2013

Ondernemer wil aanpak leegstand door gemeente

Leegstand en verloedering grote ergernis

72 procent van mkb'ers vindt leegstand een zaak die de gemeente met prioriteit moet aanpakken. Dit is de voornaamste vraag van ondernemers aan het lokale bestuur, blijkt uit onderzoek van Panteia, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Aanpak van de leegstand verdient volgens ondernemers zelfs meer aandacht dan terugdringen van regeldruk.

27 juni 2013

Verplichte werkkostenregeling jaar uitgesteld

Regeling wordt op 1 januari 2015 verplicht

De omstreden werkkostenregeling wordt op zijn vroegst op 1 januari 2015 verplicht, een jaar later dan gepland. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft tijd nodig om de regeling te versimpelen.

19 maart 2013

'Greendeals schieten tekort voor ondernemers'

GroenLinks: 'Groene ondernemers lopen tegen bureaucratie aan'

Het is voor ondernemers lastig steun te krijgen voor groene oplossingen via de Green Deals. Dat vindt Jolanda Sap van GroenLinks.

24 januari 2013

Paarse krokodil: onnodige bureaucratie

Minder administratieve rompslomp voor ondernemers

Je hebt hem vast wel eens gezien, die reclame over de in het zwembad zoek geraakte paarse krokodil. Een treffende illustratie van de wijze waarop we in de dagelijkse praktijk ook vaak tegen onnodige bureaucratie aanlopen.

15 augustus 2012

Ondernemers geven kabinet 5,8

Ondernemers merken te weinig van beloofde plannen Mark Rutte

Een mager zesje, dat is het rapportcijfer dat ondernemers over hebben voor het kabinet. Reden? Het niet nakomen van de belofte van het kabinet om gemeentelijke procedures en bureaucratie aan te pakken.

07 september 2011

Kabinet slaat plank mis met stimuleringsbeleid bedrijfsleven

Subsidieregelingen blijken slecht bekend te zijn in ondernemersland.

Subsidieregelingen bereiken de ondernemer niet door bureaucratie en gebrek aan consistentie. Kabinetsdoelstellingen worden niet ondersteund door maatregelen, een langetermijnvisie ontbreekt en het beleid is allesbehalve consistent. Dat maakt dat ondernemers soms nauwelijks nog weten waar zij aan toe zijn en dus maar helemaal geen subsidie aanvragen.

22 januari 2010

De Paarse Krokodil gaat naar... Westland!

Westland blijkt de meest bureaucratische gemeente in Haaglanden

In opdracht van MKB-Zuid Holland is een onderzoek uitgevoerd naar de mate van bureaucratie in Haaglanden. De resultaten zijn bekend. Westland heeft 'de Paarse Krokodil' gekregen voor meest bureaucratische gemeente. Als minst bureaucratische gemeente mocht Leidschendam-Voorburg 'de Witte Raaf' in ontvangst nemen.

15 december 2009