Open op zondag? Dat beslist je gemeente
Verbod op zondagopenstelling afgeschaft
Gemeenten bepalen zelf of zondag openstelling van winkels mag of niet. Winkels mogen in ieder geval open tussen 6.00 uur en 22.00 uur doordeweeks. Het is aan de gemeente om ruimere tijden goed te keuren.
Wanneer vraag je een Verklaring Omtrent het Gedrag aan?
Wat is een VOG precies en hoe kom je er aan?
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is soms nodig voor een ondernemer of werknemer. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij er wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens, geld, kwetsbare personen, of bij een aanbesteding. Wat is een VOG precies en hoe vraag je hem aan?
Klantenservice mag wat kosten
Column Mario van Vliet | Gebruik Big Data als service
De vorige eeuw stond in het teken van grote bedrijven. Immers, schaalgrootte zorgt voor kostenvoordelen, en dus voor lagere prijzen. Maar groot betekent ook: een grotere afstand tot de klant. En nee, dat past niet bij de trend 'klein is het nieuwe groot'.
Deze herfst weer leuke ‘beslismomentjes’!
Column Ernst Verrijk | Earnest
“Ik wens je veel personeel.” Die oude verwensing is weer erg actueel dit najaar. Er valt namelijk weer wat te beslissen voor werkgevers. En dat gaat vanzelfsprekend niet over de eenvoudigste zaken.
Hangout: succesvol samenwerken met je gemeente
Hoe kan ik succesvol samenwerken?
Als ondernemer heb je veel te maken met de gemeente waarin je opereert. Vergunningen, belastingen en regels, maar ook subsidies en mogelijkheden om beter te ondernemen. Hoe kun je samen met de gemeente tot het beste resultaat komen?
Minder bureaucratie na gemeenteraadsverkiezingen?
Over twee weken naar de stembus
Over twee weken mogen we het stemhokje weer in voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor ondernemers zijn deze verkiezingen van groot belang; een gemeenteraad heeft immers veel invloed op het regionale ondernemersklimaat. De gemiddelde Nederlander houdt zich er een stuk minder mee bezig: slechts 50 procent gaat naar de stembus, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.
Gooi je algemene voorwaarden de prullenbak in!
Column | Ondernemer Richard Engelfriet
Vraag ondernemers waar ze zich aan storen, en je krijgt een verhaal over overbodige regels en bureaucratie van de overheid. Maar diezelfde ondernemers maken zich daar zélf schuldig aan door dikke documenten vol bepalingen op te stellen. ‘Algemene voorwaarden’, noemen ze die. Richard Engelfriet werkt al twaalf jaar zonder en daagt je uit hetzelfde te doen.
Het land besturen kan zoveel effectiever
Column Mario van Vliet | Mensenwerk
Nog even, en robots nemen ons het stemrecht af. Dat is logischer dan het klinkt. Want computers worden slimmer, terwijl politiek juist steeds gecompliceerder wordt. Maar zo lang die IT-democratie er niet is, moeten we - ook ondernemers - het doen met mensenwerk.
Ondernemer wil aanpak leegstand door gemeente
Leegstand en verloedering grote ergernis
72 procent van mkb'ers vindt leegstand een zaak die de gemeente met prioriteit moet aanpakken. Dit is de voornaamste vraag van ondernemers aan het lokale bestuur, blijkt uit onderzoek van Panteia, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Aanpak van de leegstand verdient volgens ondernemers zelfs meer aandacht dan terugdringen van regeldruk.
Verplichte werkkostenregeling jaar uitgesteld
Regeling wordt op 1 januari 2015 verplicht
De omstreden werkkostenregeling wordt op zijn vroegst op 1 januari 2015 verplicht, een jaar later dan gepland. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft tijd nodig om de regeling te versimpelen.