Middelingsregeling geeft belastingvoordeel voor starters en freelancers

Dit is af te leiden uit cijfers van de Belastingdienst.

15 december 2009

Mensen met variabele inkomsten, zoals freelancers, kunnen zo voorkomen dat hun incidenteel hogere inkomsten tegen een hoger tarief worden belast.

Een belastingregeling waarmee veel net afgestudeerden honderden euro's aan inkomstenbelasting kunnen besparen, is volledig onbekend. Dit is af te leiden uit cijfers van de Belastingdienst.

De zogeheten middelingsregeling stelt belastingbetalers in staat om hun belastinginkomsten over meerdere jaren uit te smeren. Mensen met variabele inkomsten, zoals freelancers, kunnen zo voorkomen dat hun incidenteel hogere inkomsten tegen een hoger tarief worden belast.

Volgens hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Peter Kavelaars kunnen ook net afgestuurden van de regeling profiteren. 'Iedereen die van school komt of gestudeerd heeft en daarna een baan neemt, komt hier potentieel voor in aanmerking.'

Weinig

De fiscus heeft de eerste helft van dit jaar 6060 middelingsverzoeken gekregen en rekent voor het hele jaar op het dubbele. Dit is weinig als wordt bedacht dat veel meer mensen jaarlijks starten op de arbeidsmarkt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek studeren jaarlijks meer dan 90.000 studenten af aan een hogeschool of universiteit.

Hoogleraar Kavelaars schat dat een afgestudeerde starter die de eerste twee jaar in loondienst 32.000 euro verdient, met de regeling maximaal 900 euro kan terugkrijgen. Het indienen van het verzoek is eenvoudig en omvat niet meer dan het sturen van een standaardbrief aan de Belastingdienst. 'Het is geen ingewikkelde regeling', aldus Kavelaars, die ook verbonden is aan Deloitte Belastingadviseurs.

'Goede tip'

Bij het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is de regeling bekend, maar het instituut geeft er geen ruchtbaarheid aan. 'Op zich is het een heel goede tip. Starters zijn als groep moeilijk te bereiken, maar misschien moeten we kijken of we het op onze website kunnen zetten', zei Nibud-onderzoeker Marcel Warnaar.

Bron: Zibb.nl