Verover de markt met producten waar je voor staat

Ken de producten op jouw schap

10 juli 2018

Weet jij eigenlijk wel waar de producten op jouw schap precies vandaan komen? Zeker als je leveranciers in het buitenland zitten, is het lastig om alle details te weten te komen. Toch is het belangrijk om je bezig te houden met hoe je product is gemaakt. Je wilt natuurlijk niet in het nieuws komen met een schandaal over kinderarbeid. Houd dus regelmatig de vinger aan de pols.

Vertrouwensband met je leveranciers

Een goede relatie met je leveranciers kan jou veel opleveren. Als je al langer samenwerkt kan je bijvoorbeeld samen gaan onderzoeken of er zaken verbeterd kunnen worden op het gebied van transport, verpakkingen etc. Zo kun je op zoek naar de meest duurzame oplossing, samen bereik je namelijk meer dan alleen. Stel je leveranciers specifieke vragen over de producten; heeft het bijvoorbeeld een duurzaamheidkeurmerk? Als je leverancier dit soort vragen weer verder in de keten stelt, maak je sameneen groot verschil.

Communicatie met de klant

Ook is het belangrijk om je klant te vertellen over jouw keuzes in het assortiment en waar bepaalde producten vandaan komen. Hieronder een paar tips om de communicatie met de klant te verbeteren:

  • Beloof niet te veel, je moet het wel waar kunnen maken.

  • Als je het niet weet, communiceer het dan niet, maar stel het niet te lang uit.

  • Doe onderzoek naar jouw reputatie onder je klanten en vergelijk dit met de realiteit.

  • Laat je medewerkers meehelpen met de communicatie naar de klant.

  • Maak je processen en producten zo duurzaam dat je er eerlijk en transparant over kunt communiceren met de klant.

Wees transparant

Meteen aan de slag? Hier vind je het stappenplan van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Let er wel op dat je je stakeholders en klanten goed informeert over je veranderingen. Zij kunnen je ook de nodige feedback geven.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.