Gebruiken politieke partijen Big Data?

Big data tijdens de verkiezingen

18 april 2018

Big Data, bijna iedere ondernemer die online onderneemt heeft er wel eens van gehoord. Het houdt in dat er via verschillende bronnen informatie wordt verzameld over wat iemand zoal doet op internet. Handig voor ondernemers, maar wat als de politiek dezelfde methode toepast?

De Ondernemerskalender 2019

Na de verkiezingen in Amerika in 2016 bleek dat president Trump tijdens zijn campagne gebruik heeft gemaakt van een bedrijf dat zich specialiseert in Big Data. Dit bedrijf beschikt over vier- tot vijfduizend gedetailleerde persoonsprofielen van Amerikaanse burgers. Trump gebruikte deze profielen om de potentiele kiezers gericht te bestoken met berichten die ervoor moesten zorgen dat ze op Trump gingen stemmen.

In Nederland hebben we hier gelukkig meer toezicht op. De Wet Bescherming Persoonsgegevens bepaalt dat de politieke voorkeur onder 'bijzondere persoonsgegevens' valt. Deze gevoelige gegevens mogen niet zomaar verwerkt worden. Hiervoor is expliciete toestemming nodig. 

Gericht adverteren

Politieke partijen kunnen er dus niet achter komen of jij twijfelt tussen de VVD en De Ondernemerspartij. Wel hebben ze vaak een goed beeld van mensen die tot hun potentiele kiezers behoren. Zo weet 50PLUS dat ze zich beter kunnen richten op ouderen dan op twintigers en focust GroenLinks zich tijdens deze campagne vooral op jongeren. Er wordt dan ook vaak gekozen om gericht te adverteren op deze doelgroepen. Deze tactiek wordt ook steeds vaker gebruikt door ondernemers. Als je weet wie je doelgroep is en waar deze te vinden is, wordt het makkelijker om ze gericht te benaderen.

In strijd met de wet

Hoewel het dus in strijd is met de wet om informatie over politieke voorkeuren door te spelen naar de politiek, is het de vraag of dit inderdaad niet gebeurt. Zo meldt het Financieel Dagblad dat wanneer partijen worden gevraagd naar deze praktijken, ze melden dat er 'wel iets wordt gebruikt'. Mocht er blijken dat er inderdaad op een ongeoorloofde manier gebruik is gemaakt van Big Data, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens een forse boete opleggen. Onlangs legde de Autoriteit Persoonsgegevens stemwijzer.nl een boete op, hier was de beveiliging niet op orde.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.