7 tips om meer uit een gesprek te halen

Weg met die telefoon en je ego opzij zetten

05 maart 2019

Binnen het netwerk MijnMKB kun je zelf posten om jouw kennis te delen. Dat deed ook ondernemer Job ten Bosch. Hij deelt 7 tips om meer uit je gesprekken te halen.

Een beetje slap lullen. Als ondernemers zijn we daar erg bedreven in. Tenminste, dat denken we graag. Je zou immers denken dat met al die vlieguren we er inmiddels wel wat van bakken. Toch blijken we vaak meer te kunnen halen uit gesprekken. En aangezien het een groot deel van ons werk is, kan het geen kwaad om hier steeds beter in te worden. Waar moet je nu op letten? 

Iemand die met veel interviews op haar naam hierin een expert is geworden is Celeste Headlee. Haar TED-talk geeft ons een aantal zaken om meer impact mee te maken in onze gesprekken:

1. Focusssssss

Leg je mobiele telefoon weg en zorg dat je er volledig bij bent met al je aandacht. Stop met multitasken. Denk niet aan andere dingen. Als je het gesprek wil beëindigen, beëindig het! Maar blijf niet zitten terwijl jij met je gedachten al ergens anders bent. Je kunt maar beter duidelijk zijn.

2. Een trucje om de aandacht erbij te houden. 

Soms is de interesse er gewoon niet. Je praat met saai persoon die niet zoveel te bieden heeft. Hier is een wijze les... Doe niet alsof je alles al weet. Er is altijd iets te leren! Als je tijdens elk gesprek ervanuit gaat dat je iets kunt leren dan is het veel makkelijker om de aandacht erbij te houden.

3. Zet je ego opzij

Deze is lastig. Zet je ego en eigen mening opzij. Om tip twee mogelijk te maken is dit best belangrijk. Misschien leer je inhoudelijk wel niets van de ander maar benaderd de ander het op een andere wijze. Je ego houdt je tegen om nieuwe dingen te ontdekken.

Ook benieuwd naar de andere tips van Job? Je leest zijn hele post op MijnMKB, waar je gratis lid van kunt worden! Als MijnMKB-Pluslid kun je zelf ook posten. Benieuwd of dit iets voor je is? Je probeert het nu een maand gratis.