Wat zijn de belastingregels voor zzp’ers?

En wat verandert er in 2020?

05 januari 2020

Nog een paar weken en het is alweer 2020. Voor zzp’ers gaat er het nodige veranderen. Wat zijn de nieuwe Belastingdienst regels voor zzp'ers en aan welke belastingregels moet je je als zzp'er dus houden?

Eerste hulp bij belastingzaken

Aan welke regels houden als zzp'er?

Jaarlijks worden op Prinsjesdag de financiële veranderingen in het nieuwe jaar aangekondigd. Met bepaalde veranderingen kunnen zzp’ers blij zijn, maar zeker niet met alle veranderingen. Een aantal nieuwe belastingdienst regels voor zzp die in januari 2020 ingaat, lichten we hieronder toe.

Wat zijn de veranderingen in de inkomstenbelasting?

Volgend jaar stappen we over naar een tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting. Dit jaar zijn er nog drie belastingschijven. Met een inkomen tot 20.142 euro ga je er financieel iets op achteruit. Voor het inkomen boven de 68.507 valt de heffing lager uit. 

Er komt een minimumtarief voor zzp’ers

Om schijnzelfstandigheid te voorkomen komt er een minimumtarief van 16 euro per uur. Dit is mede ter bescherming van zzp’ers die door de opdrachtgevers te geringe bedragen per uur uitgekeerd krijgen.

De bijtelling voor privégebruik van de elektrische auto gaat omhoog

In 2019 bedraagt de bijtelling maar 4 procent over een elektrische auto tot een cataloguswaarde van 50.000 euro. In 2020 verdubbelt deze bijtelling naar 8 procent. Het maximale bedrag waarvoor je mag leasen zakt, namelijk naar 45.000 euro. Bij een hogere waarde betaal je 22 procent aan bijtelling. In 2021 stijgt de bijtelling nog verder, namelijk naar 12 procent.

Zzp’ers krijgen een nieuw btw-nummer

Op dit moment bestaan de btw-nummers deels uit het BSN. Dat is onwenselijk, dus krijgen zzp’ers een nieuw btw-identificatienummer dat ze moeten communiceren naar de klanten en op de website. Het oude nummer blijft wel bestaan binnen de Belastingdienst zelf.

Er komt een nieuwe kleineondernemersregeling

Is jouw omzet in 2020 vermoedelijk lager dan 20.000 euro? Dan kun je recht hebben op een vrijstelling voor de btw via de aangepaste kleineondernemersregeling (KOR). Lees de eisen wel goed door, want er gelden voorwaarden. Om recht te hebben op deze vrijstelling per 1 januari 2020, had jouw aanvraag binnen moeten zijn vóór 20 november van dit jaar. Je kunt het alsnog aanvragen, maar dan gaat het later in.

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Dit jaar heb je nog recht op een zelfstandigenaftrek van 7.280 euro. In 2020 zakt het bedrag naar 7.030 euro. Jaarlijks zakt het bedrag daarna ook met 250 euro, tot er in 2028 nog een bedrag resteert van 5.000 euro.

Er zijn dus de nodige veranderingen in 2020 waar je rekening mee moet houden.