Belastingbeleid Nederland te ingewikkeld voor ondernemer

Blijkt uit onderzoek naar belastingstelsels in 178 landen

15 december 2009

Het Nederlandse belastingstelsel is door een toenemend aantal fiscale heffingen te ingewikkeld en onduidelijk voor het bedrijfsleven. Bovendien worden fiscale besluiten weer veel te snel veranderd.

Wereldwijd

Dit stelt Fons Hoogeveen, voorzitter van de belastingpraktijk van PricewaterhouseCoopers (PwC), op basis van een mondiaal onderzoek naar het belastingbeleid in 178 landen. Het onderzoek, waarvan de resultaten vanmiddag officieel worden gepresenteerd, is verricht door de Wereldbank en PwC. Dit meldt Het Financieele Dagblad.

Onvoorspelbaar en onbetrouwbaar

'Ik merk in de belastingadviespraktijk dat bedrijven het Nederlandse fiscale beleid als onvoorspelbaar en soms onbetrouwbaar zijn gaan ervaren', aldus Hoogeveen. Als voorbeeld noemt hij de wijziging van een belangrijke bepaling uit de vennootschapsbelasting (Vpb). Het gaat hierbij om de aftrek van financieringsrente bij aankoop van een onderneming. 'Dat onderdeel van de Vpb is per 1 januari ingevoerd, maar er zijn nu al weer voorstellen om dat aan te passen. De regeling dreigt daarbij veel onduidelijker en ingewikkelder te worden.'

Verder geeft Hoogeveen af op het groeiende aantal milieuheffingen voor bedrijven. 'Heffingen zijn een politiek statement geworden. Er worden er steeds meer van ingevoerd en de regelingen zijn ook nog eens complex. Dat maakt het belastingstelsel onnodig ingewikkeld.'

Teveel aandacht voor Vpb-tarieven

Uit het onderzoek van de Wereldbank en PwC blijkt verder dat eenvoudige belastingsystemen leiden tot meer bedrijfsactiviteit en daardoor hogere belastingopbrengsten. De onderzoekers wijzen erop dat er vaak teveel aandacht wordt besteed aan de hoogte van de Vpb-tarieven, maar dat een eenvoudige fiscale structuur wat hogere tarieven juist kan compenseren.

bron: zibb.nl