Blunder belastingdienst met zorgpremie werknemers

Automatiseringsfout leidt tot problemen

15 december 2009

Duizenden werknemers zijn dezer dagen blij gemaakt met een dode mus: zij kregen ten onrechte bericht van de Belastingdienst dat ze te veel betaalde zorgpremie terug krijgen.

Automatiseringsfout

Door een automatiseringsfout lijkt het alsof veel werknemers twee bazen hebben die beiden zorgpremies hebben betaald. 'En dus geeft de fiscus de zorgpremie van de tweede werkgever terug', constateert Marcel Kawka van belastingadvieskantoor BDO in De Telegraaf. 'Dat geeft grote problemen. Omdat ze bedragen overgeboekt krijgen waarop ze geen recht hebben, maar die misschien al wel uitgeven.' De fiscus zei gisteren de fout te herstellen. 'Mensen hoeven zelf niets te doen', aldus een woordvoerder.

Eén euro

Daarnaast gaf de Belastingdienst vorige week (terecht) zorgpremies over 2006 terug van slechts één euro. Die wordt via de werkgever aan het personeel uitbetaald. 'Dit is belachelijk; het kost bedrijven aan administratie, controle en verzendkosten een veelvoud om dat geld bij werknemers te krijgen', briest Mans Kuipers van Ernst & Young in de krant. De Belastingdienst zegt slechts de wet uit te voeren.

bron: zibb.nl