Hoe moet ik onderhandelen?

Succesvol onderhandelen kun je leren

22 januari 2013

Als manager of ondernemer moet je regelmatig onderhandelen. Je wil daarbij het liefst je eigen ideeën verkopen aan je onderhandelpartner, in plaats van je volledig te laten overrulen. Pas daarom je strategie aan.

Onderhandelen is geen simpel gegoochel. Het is een communicatieproces waarbij je overeenstemming probeert te vinden. Gedachten, gevoelens en einddoelen lijken voor het gesprek vaak mijlenver uit elkaar te staan. Toch probeer je tijdens het gesprek een compromis te vinden. Voor een goed compromis hoef je niet de keiharde zakenman of –vrouw uit te hangen. Als je je openstelt voor de belangen van de ander, levert dat vaak veel meer op. Resultaat? Een win-win situatie.

Welke onderhandel stijl past bij me?

Natuurlijk heeft iedereen een stijl van onderhandelen die het beste bij je past. Welke stijlen er zijn, dat kun je leren. Onderhandel je regelmatig en heb je hier moeite mee? Dan is de cursus ‘onderhandelen’ van MKB Cursus & Training misschien iets voor je. Daar komen onderwerpen als ‘onderhandelingsdoel’, ‘intentie tot overeenstemming’, ‘dilemma’s en valkuilen’ en ‘tips voor succesvol onderhandelen’ aan bod.