'Bij ons betaal je met sociaal kapitaal'

Vincent Ariëns, community manager Seats2Meet Utrecht

13 februari 2013

In één woord belachelijk vindt hij het, dat er nog plekken zijn waar je voor internettoegang moet betalen in euro's. “Internet is een basisbehoefte voor zzp'ers. Het is hun element. Wij zullen daar nooit geld voor vragen.”

Grijp je online kansen met breedbandinternet

Vincent Ariëns over het innovatieve businessmodel van Seats2meet.com en over de plaats die gratis WiFi daarbij inneemt. Seats2meet.com is ontstaan als reactie op veranderingen in de markt. Rond 1990 werd Meeting Plaza, het zusterbedrijf van Seats2meet.com opgericht. Meeting Plaza was toen een onderneming die zich grotendeels richtte op het verhuren van vergaderruimten aan grootzakelijke klanten. Ook al een innovatief initiatief, want het vormde een alternatief voor bijeenkomsten in hotels en conferentie-oorden. 

Inspirerende plekken

Rond de eeuwwisseling stelden oprichters Ronald van de Hoff en Marielle Sijgers vast dat hun markt snel veranderde. De traditionele grootzakelijke vergadermarkt vertoonde een duidelijke krimp en aan de andere kant kwam er een nieuw marktsegment in beeld: het groeiende aantal zzp'ers. En zij hebben geen behoefte aan vergaderzalen, stelden ze vast, maar aan inspirerende werk- en ontmoetingsplekken. Geen zalen, maar stoelen. Daarom begonnen ze in 2007 met Seats2meet.com. Een kantoorverdieping van 2500 vierkante meter vloeroppervlak in Hoog Catharijne, vijf minuten lopen vanaf de hal van het Centraal Station. Met honderden flexplekken en tientallen vergaderruimten. Een plek voor onverwachte en relevante ontmoetingen. En een plek met WiFi, koffie of thee en gezonde lunches voor de bezoekende en netwerkende zzp'ers. Tegenprestatie: actieve deelname in het netwerk en kennis delen. Kom daar elders maar eens om! Inmiddels zijn er vijftien grote en veertig kleine locaties in ons land die draaien volgens het model van Seats2meet.com.

Winstgevend

Het model is winstgevend, verzekert Ariëns. “Onze bezoekers betalen behalve met financieel kapitaal ook met sociaal kapitaal. Dat houdt in dat je open staat voor ontmoetingen, dat je je kennis wilt delen en bereid bent waarde toe te voegen aan het Seats2meet.com netwerk. Op het moment dat je online een werkplek boekt, geef je aan wat je die dag bezighoudt. Alle andere bezoekers kunnen die informatie zien. Zo zou ik bijvoorbeeld wel eens met iemand over onze communicatie willen praten. Dan zie ik nu dat ik daarvoor morgen in Den Haag moet zijn, omdat daar dan iemand is met veel kennis over dat onderwerp.”

Seats2meet.com doe niet aan pr, reclame en marketing, vertelt hij. “Dat is niet nodig, want als je  beter wordt van onze dienstverlening, dan wil je een volgende keer graag terugkomen.” Ook een helpdesk is niet nodig, want de bezoekers helpen elkaar via het netwerk van Seats2meet.com of andere sociale netwerken. “Mensen doen ook graag wat voor ons terug zonder daar een factuur aan te verbinden. Dat is allemaal sociaal kapitaal en dat is niet in geld uit te drukken. Het geld in euro's verdienen we met onze vergaderruimten.”

WiFi basisvoorwaarde

Zonder WiFi is het model van Seats2meet.com niet mogelijk, erkent Ariëns. “Mobiele internettoegang is een basisbehoefte. Net als gas, water en licht.” In de ruimte in Utrecht maken 200 tot 300 bezoekers er dagelijks gebruik van. Soms zijn er uitschieters naar 400 gebruikers. Gemeten over alle locaties van Seats2meet.com in Nederland gaat het om 200.000 tot 250.000 werkplek-boekingen per jaar.

In Utrecht is er een apart WiFi-netwerk voor de programmeurs die bij de onderneming in dienst zijn. Verder is er één groot netwerk voor de hele locatie met meerdere acces points. Een snelle glasvezelverbinding van 50 Mbps zorgt voor de aansluiting met het web.  

Er zijn weinig restricties aan het gebruik van de internetverbinding, vertelt Ariëns tot slot. “We hebben een paar poorten dichtgezet. Niet vanwege de security, maar vanwege de bandbreedte. Zo kunnen er geen grote hoeveelheden e-mail verzonden worden. Daarmee voorkomen we dat iemand via ons netwerk spam gaat verspreiden. En ook kun je geen illegale downloads doen. Gewone downloads zijn uiteraard wel mogelijk.”

Meer over het businessmodel van Seats2meet.com kun je lezen in het boek Society 3.0, dat oprichter Ronald van den Hoff schreef en dat gratis is te downloaden via www.society30.com.