Benut de mogelijkheden van Microsoft Excel

Handige business intelligence-tools die aansluiten op Excel

07 augustus 2012

Excel is een mooie tool in je Office-gereedschapskoffer. Je kunt er erg veel mee, zeker als je je daar wat verder in hebt verdiept. Wat niet zoveel mensen weten is dat je er allerlei hulpstukken op aan kunt sluiten, waardoor je er nog veel meer mee kunt. We geven hier een paar voorbeelden.

Eerst een goede raad. Als je Excel nodig hebt voor je werk, dan moet je eigenlijk wel een cursus doen om zicht te krijgen op wat er allemaal met dit programma kan. Dat komt je productiviteit enorm ten goede. Er zijn zoveel mogelijkheden die anders onbenut blijven. Het beste is gewoon klassikaal les te nemen, maar online kan het ook. Of een combinatie. Je kunt online allerlei goede instructies vinden. En vaak gratis. Bijvoorbeeld op YouTube. Als je eenmaal goed met het programma uit de voeten kunt, is het zinvol om over uitbreiding na te denken.

Excel voor business intelligence

Wat dacht je ervan om je eigen Excel om te toveren tot een systeem voor business intelligence? Dat wil zeggen een toepassing waarmee je allerlei verbanden zichtbaar kunt maken in grote hoeveelheden data. Dat was tot voor kort alleen weggelegd voor grote organisaties. Het vereiste namelijk peperdure software. Maar nu kan iedereen het. Kijk bijvoorbeeld eens naar de gratis uitbreiding PowerPivot. Daarmee kun je miljoenen rijen gegevens analyseren. Een groot aantal gegevensbronnen wordt ondersteund. Uiteenlopend van vorige versies van Excel, Microsoft Access en SQL Server tot Oracle, Teradata, Informix en Sybase. Je kunt deze ad-in direct downloaden en proberen.

Automatiseer Excel

Als je vaak dezelfde handelingen uitvoert in Excel is het handig om die te automatiseren. Dat kan met macro's. Dat is al gauw hogere wiskunde, maar gelukkig zijn er programma's op de markt die dit makkelijk voor je maken, zoals ASAP Utilities. Niet gratis, wel reuze handig en ook niet echt duur. Eeen single user licentie kost 49 dollar. Deze software biedt zo'n driehonderd extra functies.

Houd het overzicht over je sheets

Als je vaak veel sheets tegelijk open hebt staan dan is Office Tab misschien een handige toepassing voor je. Je kunt hiermee gelijktijdig een groot aantal documenten bewerken en ziet ze overzichtelijk staan in de tabs. Prijs: 25 dollar voor de standaardversie en 35 dollar voor de Enterprise versie

Zo blijf je bij

Er zijn veel handige uitbreidingen op Excel en er komen ook steeds weer nieuwe beschikbaar. Een goede manier om de beste daarvan niet te missen is om het officiële Excel blog van Microsoft te gaan volgen. Als je hier een beetje in rond snuffelt vind je bovendien ongetwijfeld nog veel meer moois dat goed van pas komt.

Excel Tip

Als je een nieuw rekenvel wilt opbouwen, kijk dan eerst eens op het web of er misschien standaard exemplaren zijn, die je kunt downloaden en aanpassen aan je eigen wensen. Dat scheelt een heleboel (uitzoek) werk. En als je zo'n kant-en-klaar rekenvel aanpast leer je bovendien hoe de maker ervan te werk is gegaan. Je ziet dan de onderliggende formules. Kijk bijvoorbeeld eens op www.worksheet.nl bij Downloads. Daar vind je tal van klant-en-klare sheets.

Wat kun je allemaal met Excel?

Lees: Hoe maak ik een werkrooster?

Lees: Hoe maak ik een liquiditeitsbegroting?

Lees: Hoe maak ik een vakantieplanning voor mijn bedrijf?

Auteur

Fred Teunissen