Aangifte doen in 2013: SBR verplicht

Tips voor aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting

23 september 2016

Als ondernemer moet je vóór 1 april 2013 aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Op 1 juni 2013 is de deadline voor de aangifte van vennootschapsbelasting. Let op: dit jaar is aanleveren via SBR verplicht.

Vanaf 1 januari 2013 is de elektronische aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting voor ondernemers alleen nog maar via Standard Business Reporting (SBR) ofwel Standaard Bedrijfs Rapportage te doen. Deze standaardisering van gegevens is samen met digitalisering, automatisering en online boekhouden de drijvende kracht achter ‘continue rapportage’. 

Meer inzicht door continue rapportage

Continue rapportage geeft je als ondernemer voortdurend inzicht in relevante financiële ontwikkelingen van je bedrijf, zoals je cashflow en werkkapitaal. Om constant op de hoogte te blijven van je cijfers is het wel noodzakelijk dat je je rapportageproces digitaliseert en gegevens bij de bron standaardiseert (SBR). Uiteindelijk kan je dan als ondernemer beter en sneller beslissingen nemen op basis van actuele ontwikkelingen in het bedrijf.

SBR is dus niet alleen een verplichting, maar biedt ook kansen. Neem daarom de nodige stappen, zoals de herinrichting van je administratie om de mogelijkheden van SBR echt te benutten. 

Ben jij al klaar voor SBR?

Als je nou gebruik maakt van een financieel tussenpersoon (accountant, fiscaal adviseur, administratiekantoor) of binnen je eigen organisatie de fiscale aangiftes samenstelt, je moet nagaan of alle personen in kwestie op de hoogte zijn van SBR en tijdig de nodige aanpassingen doorgevoerd zijn - zoals het aanvragen van een organisatiegebonden PKIoverheidcertificaat. Lees hier meer over maatregelen voor SBR .

Tips aangifte inkomstenbelasting

Sta je op het punt je belastingaangifte in te vullen? Gebruik dan deze handige checklist zodat je niets vergeet.

MKB Trends 2013: Fiscale tips

Op 18 december 2012 vond in de Malietoren in Den Haag het webinar plaats over Fiscale Trends 2013. Gastsprekers Sylvester Schenk (Flynth) en Hans Biesheuvel (MKB Nederland) noemden belangrijke belastingtips voor ondernemers. 

>> Bekijk hoogtepunten webinar Fiscale Trends 2013.

>> Bekijk volledige webinar Fiscale Trends 2013.

Auteur

Raphael Klees