Belastingdienst komt met online aangifte

Plaatsonafhankelijk je aangifte indienen en bijwerken

16 juni 2014

Eindelijk. De Belastingdienst gaat in de cloud. Vandaag start de fiscus met een proef waarmee het mogelijk is om online belastingaangifte te doen. Belastingplichtigen hoeven niet meer eerst een programma te downloaden op hun computer maar kunnen online hun aangifte doen. Het voordeel? Sneller aan de slag vanaf elke locatie en elk apparaat.

Eerste hulp bij belastingzaken

Via een eigen account op Mijn Belastingdienst en met DigiD kunnen deelnemers de aangifte invullen. Het gaat om een proef van de Belastingdienst waar belastingplichtigen vrijwillig aan mee kunnen doen. Het bestaande aangifteprogramma blijft gewoon in gebruik.

Online en offline aangifte

Het online aangifteprogramma is uitvoerig getest. De proef met de online aangifte richt zich op de groep mensen die uitstel heeft aangevraagd voor hun belastingaangifte over 2013. Deelname gaat op basis van vrijwilligheid. Eerder dit jaar was er al een proef met een aangifteapp. Via de app kwamen er meer dan 25.000 aangiften binnen. Als de proef met online aangifte doen succesvol is, zal deze in de toekomst breder worden uitgerold. 

Andere look

De online aangifte ziet er anders uit dan mensen in het huidige aangifteprogramma gewend zijn.  In de online aangifte zijn de vragen niet per box ingedeeld, maar per thema. De Belastingdienst verwacht dat de nieuwe weergave beter aansluit bij de belevingswereld van mensen. Of dit ook zo wordt ervaren is een belangrijk onderdeel van de proef.

Belastingplichtigen die hun aangifte over 2013 nog moeten indienen en mee willen doen kunnen deelnemen door naar www.belastingdienst.nl/aangifte te gaan en daar te kiezen voor ‘online aangifte doen’.

Auteur

Raphael Klees