Belasting

Welke belasting geldt voor ondernemers?

19 april 2017

Iedereen moet belasting betalen. Dat geldt dus ook voor ondernemers. Maar welke belasting is er en welke moet je betalen? Afhankelijk van je situatie als ondernemer moet je een gedeelte van je omzet/winst afstaan aan de belastingdienst. Welke belasting je moet betalen als ondernemer wordt hieronder uitgelegd.

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

Werk je als freelancer voor verschillende opdrachtgevers? Dan schrijf je waarschijnlijk elke maand facturen aan de opdrachtgever. Over deze factuur betaal je belasting. Afhankelijk van de dienst die je levert, of producten die je verkoopt is het percentage van btw verschillend. Het meest voorkomende btw percentage is 21 procent. Dit betekent dat je 21 procent bovenop de diensten rekent. Deze betaal je meestal per kwartaal aan de belastingdienst.

De tweede belastingvorm voor een zzp'er is de inkomstenbelasting. Je bent verplicht om deze belasting te betalen indien: je winst uit je onderneming realiseert, loon uit dienstbetrekking realiseert of inkomsten hebt als bijvoorbeeld freelancer. Deze inkomstenbelasting wordt per jaar berekend. Het is belangrijk om deze belasting alvast apart te zetten zodat je in de toekomst nooit voor onverwachte kosten komt te staan.

Er zijn een aantal regelingen die een vrijstelling voor belasting bevatten. Zoals de kleine ondernemingsregeling. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je voldoen aan vier voorwaarden:

  • Je bent een natuurlijk persoon(eenmanszaak, vof, een maatschap of een combinatie van deze vormen)

  • Je betaalt minder dan 1.883 euro aan belasting in één jaar

  • Jouw bedrijf is in Nederland gevestigd

  • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw

Ben je een startende ondernemer? Dan kan je een startersaftrek aanvragen. Hiervoor zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld:

  • Je kunt zelfstandigenaftrek* krijgen

  • In de voorgaande vijf jaren was je minimaal één jaar geen ondernemer

  • In de voorgaande vijf jaren heb je niet meer dan twee keer gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek

*Je bent ondernemer en besteedt minimaal 1.225 uren aan je onderneming

Ook voor andere ondernemers geldt de inkomstenbelasting en btw-belasting. Maar het kan zijn dat je zelf in een speciale tak van ondernemen opereert en dus een bepaalde vrijstelling kan aanvragen. Neem contact op met de belastingdienst om alle ins en outs van belasting te achterhalen.