Aangifte doen

Zo werkt aangifte doen

09 oktober 2014

Aangifte doen van belasting is vaak iets waar je niet te veel tijd aan wilt besteden, maar het is belangrijk om de belastingaangifte in één keer goed en op tijd te doen. Afhankelijk van je situatie als ondernemer verschillen de data voor het aangifte doen.

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

Het kan zijn dat jij per maand omzetbelasting betaalt. Dan moet je ook maandelijkse aangifte doen. Voor andere gevallen, zoals per kwartaal en de jaarlijkse inkomstenbelasting gelden andere data. Deze data krijg je per post verstuurd. Zo weet je ruim van te voren wanneer jij aangifte moet doen.

Verschillende aangifte doen

Als ondernemer krijg je te maken met verschillende belastingsoorten. Voor bijna allemaal moet je aangifte doen. De lijst met mogelijk belastingen waarvoor je aangifte moet doen staat hieronder.

Om er zeker van te zijn dat je altijd de juiste aangifte doet, is het belangrijk om de brieven van de belastingdienst te bewaren. Hier staat op vermeld welke belasting en voor welke datum je deze belasting moet afdragen.

Hoe werkt het?

Aangifte doen kan op verschillende manieren. Maar de drie meest voorkomende manieren zijn: via de site van de belastingdienst, met aangifte- of administratiesoftware en via een accountant/belastingadviseur. Het is belangrijk dat je als bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer alle administratie op orde hebt. Print je facturen zodat je altijd een overzicht houdt van alle financiële documenten.

Met de administratiesoftware van de belastingdienst kun je makkelijk en snel aangifte doen van bijvoorbeeld inkomstenbelasting. Maar ook via de website kun je gemakkelijk de aangifte doen. Zorg er wel voor dat je alles dubbel checkt zodat je later nooit voor onnodige boetes komt te staan.

Externe hulp inschakelen

Aangifte doen kan tijdrovend worden als je frequent aangifte moet doen. Daarnaast kan het ook zijn dat je helemaal geen tijd hebt om dit te doen. De oplossing is dan om iemand aan te stellen die de jouw aangifte kan doen. Dit is vaak in de vorm van een accountant, belastingadviseur of iemand die veel verstand heeft van aangifte doen(bijvoorbeeld een familielid). Voor vragen en onduidelijkheden kun je contact opnemen met de belastingtelefoon.