Hoe maak ik meer winst met minder middelen?

Ken Webster over de circulaire economie

21 oktober 2016

Nemen, maken, weggooien. Op dit moment produceren de meeste bedrijven volgens een lineair systeem. “Ze kunnen veel meer winst behalen door anders om te gaan met grondstoffen,” vertelt Ken Webster, hoofd innovatie bij de Ellen MacArthur Foundation. Hoe haal je als ondernemer meer winst in de circulaire economie?

Whitepaper Haal meer uit mvo

Whitepaper: Waarom zou ik innoveren?

“De circulaire economie is een manier om meer feedback in productieprocessen te krijgen,” vertelt Webster. Hij werkt bij de MacArthur Foundation: een organisatie die bedrijven helpt om te ondernemen op deze andere, meer duurzame manier. De circulaire economie is gebaseerd op de natuur, waar afval van bijvoorbeeld planten niet verdwijnt, maar dient als voedsel.

“Deze manier van ondernemen is natuurlijk goed voor het milieu, maar het begint allemaal met businessmodellen en -kansen,” legt Webster uit. "Bedrijven kunnen namelijk op allerlei manieren meer winst halen."

Meer winst

“Steeds meer bedrijven maken gebruik van ideeën uit de circulaire economie vanwege de crisis,” legt Webster uit. “Grondstof- en energieprijzen zijn hoog. Door te zorgen dat je materiaal langer of opnieuw kunt gebruiken kun je je winst verhogen.”

Zo is het bedrijf Desso Carpets uit het Brabantse Waalwijk bekend om een techniek waarmee ze gebruikte tapijttegels omtoveren tot hoogwaardige nieuwe tapijten. Desso verdient wereldwijd geld met grondstoffen die anders waren weggegooid. Gedeeltes van het oude tapijt dat ze zelf niet kunnen recyclen, worden gebruikt brandstof voor de cementindustrie.

Geen licht, maar lampen

“Er gebeurt veel in Nederland,” zegt Webster. Zijn bedrijf werkt op dit moment samen met Philips in de circulaire economie. “Met 'Pay by Lux' laat Philips klanten betalen voor licht, in plaats van lampen,” vertelt hij. “Ook dit is een voorbeeld slim omgaan met bestaande middelen. 'Betalen per lumen' geeft Philips de vrijheid om het licht op een efficiënter manier te verkrijgen. De klant maakt het niet uit hoe Philips de ruimte verlicht, als er maar licht is.”

"Er liggen nog veel meer kansen," zegt de innovatie-expert. "Dankzij de opkomst van het Internet of Things kunnen we alles monitoren. Die data kunnen we gebruiken om middelen slimmer in te zetten. Volgens mij moeten bedrijven zich veel meer richten op dienstverlening om op lange termijn relevant te zijn. De klant wil geen wasmachine, die wil gewoon schone was."