Ontslag

Personeel

Wat is de Wet werk en zekerheid?

Veranderingen op het gebied van arbeidsrecht

Het arbeidsrecht is flink veranderd. Onder meer door de Wet werk en zekerheid, op het gebied van ontslag en flexibel personeel. Per 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans erbij gekomen, waardoor er weer veranderingen zijn doorgevoerd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

19 februari 2020 4 minuten

Zieke medewerker ontslaan als je de loonkosten niet kunt betalen

Column | Arbeidsovereenkomst ontbinden bij ziekte

Wordt je medewerker ziek, dan moet je zijn loon twee jaar (of één wanneer het regeerakkoord van 2017 in gaat)) doorbetalen. Daarna komt hij in aanmerking voor een WIA-uitkering. Wat als je het loon niet kunt betalen?

11 oktober 2017 2 minuten

Mag ik mijn medewerker schorsen?

Wat zijn de regels omtrent het schorsen van personeel?

Schorsing of op non-actief zetten zijn sancties waarover niets in de wet is geregeld. Als je een 'redelijke grond' hebt, staat het je vrij om géén gebruik te maken van de arbeid van een medewerker.

10 mei 2017 2 minuten

Onder invloed op het werk, maar niet ontslagen

Column Maarten Menger | Dronken werknemer ontslaan?

Kan een werknemer die onder invloed van alcohol op zijn werkt verschijnt altijd worden ontslagen? Nee. Een levensecht voorbeeld.

18 juli 2016 3 minuten

9 vragen over het nieuwe ontslag

De veranderingen op ontslaggebied per 1 juli 2015

De regels voor ontslag zijn per 1 juli 2015 gewijzigd door de Wet werk en zekerheid. Weet jij hoe het zit? 9 vragen, 9 antwoorden over ontslag.

02 juli 2015 3 minuten

De 7 grootste ontslagblunders

Voorkom misstappen bij het ontslag van je medewerker

Een medewerker ontslaan is een van de moeilijkste beslissingen voor jou als ondernemer. Helaas is het soms nodig. Ga dan wel zorgvuldig te werk, anders kan het je veel geld kosten. Dat er nogal wat mis kan gaan, blijkt wel uit de volgende zeven ontslagblunders.

01 juli 2015 2 minuten

“Het is een kwestie van zakelijk zijn”

Ondernemer in beeld | Daniëlle Kleyheeg

Daniëlle Kleyheeg is eigenaar van detacheringsbureau i4talent. In ons e-book Eerste hulp bij juridische zaken, vertelt ze over de juridische kanten van (flexibel) personeel en ontslag. Een selectie uit het interview. “Veel ondernemers verwarren prive´ en zakelijk met elkaar bij ontslag. Zie dat los van elkaar.”

11 september 2014 3 minuten

Wet Werk en Zekerheid aangenomen

Ook Eerste Kamer akkoord

De wet Werk en Zekerheid, met wijzigingen in onder andere het ontslagrecht en flexibele arbeidscontracten, is aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. Dit betekent dat de wijzigingen in het arbeidsrecht vanaf 2015 ingaan.

12 juni 2014 1 minuten

Wat betekent het nieuwe ontslagrecht voor ondernemers?

De belangrijkste veranderingen op het gebied van ontslag van personeel

De ontslagvergunning wordt vervangen door een ontslagadvies, de gang naar de kantonrechter wordt voor ondernemers lastiger en de ontslagvergoedingen worden lager: enkele van de veranderingen met de komst van het nieuwe ontslagrecht die belangrijk zijn voor ondernemers. Een overzicht van de veranderingen.

12 februari 2014 3 minuten

"De ziektewet is funest voor kleine ondernemers"

Te grote verantwoordelijkheden voor kleine werkgevers

In het ideale geval zetten werknemers zich net zo voor je bedrijf in als jij en kun je altijd van hen op aan. Vaak is dat ook zo maar soms niet. Door zich ziek te melden, kunnen werknemers je bedrijf met flinke kosten en verantwoordelijkheden opzadelen. Misschien wel té grote kosten en verantwoordelijkheden. Een ondernemer vertelt.

16 december 2013 3 minuten

Mag ik mijn medewerker ontslaan als hij een rookverbod negeert?

Column | Roken op de werkvloer: ontslag?

Roken is bijna overal verboden, ook op de werkvloer. Wat als een medewerker ondanks waarschuwingen gewoon doorrookt? Is ontslag een optie?

23 september 2013 2 minuten

Vallen tweets onder het relatiebeding?

Houd oud-werknemers op social media in de gaten

Gaat een werknemer bij je uit dienst en heb je hem ooit een relatiebeding laten ondertekenen? Dan bestaat de kans dat hij dat relatiebeding op social media bedoeld of onbedoeld overtreedt. Vallen tweets ook onder een dergelijk beding?

17 september 2013 1 minuten

Kan een zzp'er ontslagbescherming hebben?

Column | Beëindiging freelancecontract

Velen denken het contract met een zzp'er makkelijk te beëindigen, omdat een zzp’er geen arbeidsovereenkomst en ontslagbescherming heeft.

15 mei 2013 3 minuten

Hoe bereken ik een gouden handdruk?

Moet ik een ontslagpremie geven?

Je ontslaat je medewerker. Naast enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen, heb je ook nog de gouden handdruk. Volgens welke methode bereken je die?

07 augustus 2012 2 minuten

Hoe schrijf ik een slecht-nieuws brief?

Schrijf na een ontslaggesprek, een vaststellingsovereenkomst

Hoe vertel je je medewerker dat hij ontslagen wordt? Het zou niet netjes zijn om dat per brief te doen. Maar, het is wel slim om ná het ontslaggesprek een 'slecht-nieuws brief' te schrijven: de vaststellingsovereenkomst.

07 augustus 2012 2 minuten

Hoe werkt deeltijdontslag?

DE VRAAG VAN WEEK 6

Sinds het begin van de kredietcrisis is je omzet met 25% gedaald. Te weinig om gebruik te kunnen maken van de bijzondere regeling voor de werktijdverkorting voor je werknemers. Maar als de loonkosten niet op korte termijn gaan dalen, zijn de gevolgen nog veel erger. Wat nu?

02 mei 2012 3 minuten

Getoond 19 tot en met 34 van 34 totaal, er zijn meerdere pagina's