Verzuim & re-integratie

Personeel

Mijn medewerker is ziek, en nu?

Welke stappen moet je nemen als je personeel ziek is?

Je medewerker meldt zich ziek. Het eerste waar je aan denkt: hoe zorg ik dat hij zo snel mogelijk terugkomt? Maar bij verzuim komt veel meer kijken, een stappenplan.

10 augustus 2020 4 minuten

Ontslag tijdens ziekte, wat zijn de regels?

Regels voor werkgevers

Veel ondernemers denken ten onrechte dat ontslag bij ziekte helemaal niet is toegestaan. In sommige gevallen mag ziekte zelfs de reden voor het ontslag zijn. We zetten de regels voor je op een rij.

16 juli 2020 2 minuten

Wat zet je in de controlevoorschriften bij ziekte?

De inhoud van voorschriften bij ziekteverzuim

Om te kunnen controleren of je zieke medewerker terecht aanspraak maakt op doorbetaling van zijn loon, mag je voorschriften opstellen. Hoe ver mag je daarbij gaan?

02 juli 2020 2 minuten

Arbeidsongeschikte medewerker en vakantie

Column Nieky van Vlerken | Vakantiedagen bij ziekte

Stel dat je een medewerker hebt die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is en graag op vakantie wil. Hoe gaat dat in zijn werk? Heeft een zieke medewerker recht op vakantiedagen? Een antwoord op deze en andere vragen.

02 juli 2020 3 minuten

Wat is de Wet Verbetering Poortwachter?

Wet om verzuim van personeel te verkorten

Tijdens het lezen van artikelen over langdurig verzuim of re-integratie, heb je hem vast weleens voorbij zien flitsen: de Wet Poortwachter. Maar wat houdt deze wet nu eigenlijk in?

02 juli 2020 5 minuten

Wanneer moet ik mijn werknemer ziekmelden?

Doe de ziekmelding op tijd; riskeer geen boete

Een zieke werknemer kost je gemiddeld 250 tot 300 euro per dag. Moet je vervanging regelen, dan kan dat oplopen tot meer dan 400 euro per dag. En vergeet het regelwerk niet: vooral bij langdurig verzuim kost het omgooien van planning, het inwerken van nieuwe krachten en het re-integratietraject je veel tijd.

02 juli 2020 2 minuten

In gesprek met je zieke medewerker

Hoe voer ik een kort frequent verzuimgesprek?

Kort frequent verzuim is verantwoordelijk voor 15 procent van de verzuimkosten. Ga in gesprek met die medewerker die vaak met buikpijn naar huis gaat.

02 juli 2020 2 minuten

Griep? Zo blijft je personeel gezond

Hoe voorkom ik een griepuitbraak onder mijn personeel?

Griepepidemie of niet, grote kans dat binnen jouw bedrijf in de wintermaanden werknemers verkouden zijn of met griep op bed liggen. Wat kun jij doen om uitval van personeel te voorkomen?

19 maart 2020 2 minuten

De Arbowet sinds 2017 – Wat houdt het in?

Leef jij de regels goed na?

Een aantal jaren geleden is de Arbowet veranderd. Tegenwoordig verwacht de overheid dat werkgever, werknemer en bedrijfsarts hechter gaan samenwerken om beroepsziekten te voorkomen. Ondernemers met personeel zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de regels worden nageleefd. We zetten daarom de belangrijkste verplichtingen even voor je op een rij.

19 februari 2020 2 minuten

5 tips om fysieke belasting te beperken

‘Klachten aan het bewegingsapparaat’ worden veroorzaakt door te zwaar of te veel tillen, werken met trillend gereedschap of een belastende werkhouding. Deze klachten zijn samen goed voor een derde van het totale ziekteverzuim in Nederland. Maar ook weinig bewegen of te lang zitten is ongezond. We hebben het dan over fysieke onderbelasting. Uitval door fysieke over- en onderbelasting zijn te voorkomen. We geven je vijf goede tips.

04 juni 2019 3 minuten

Hoe kan je medewerker ontspannen?

Hoe help je je personeel zich energiek te voelen?

Je wil dat je personeel energiek en toegewijd is, op de werkplek en privé. Het geheim? Naast inspanning, vooral ontspanning!

22 november 2018 2 minuten

Hoe ga je als ondernemer om met verzuim?

Download het gratis whitepaper

Worstel je weleens met de vraag: 'Hoe ga ik om met een verzuimende medewerker?' Of zoek je een manier om verzuim te voorkomen en je verzuimkosten te verlagen?

22 november 2018 1 minuten

Hoger verzuim onder personeel

Werknemers meldden zich afgelopen jaar vaker ziek

Werkgevers kregen het afgelopen jaar meer telefoontjes van zieke medewerkers dan het jaar ervoor. Vooral psychische klachten waren oorzaak van het verzuim.

21 november 2018 2 minuten

Werkgever onderschat dagje ziek van personeel

Kort verzuim omvat 15 procent van verzuimkosten

Kortdurend verzuim is goed voor 72 procent van de ziekmeldingen en 15 procent van de verzuimkosten. En het risico op langer durend verzuim is groot.

21 november 2018 2 minuten

Links whitepaper 'Burn-out bij je personeel: herkennen, voorkomen en genezen'

Een overzicht van de links uit het whitepaper

Heb je het whitepaper 'Burn-out bij je personeel: herkennen, voorkomen en genezen' gelezen? Hieronder vind je links die je verder kunnen helpen rondom het thema burn-out.

31 oktober 2018 1 minuten

Hoe bereid ik me voor op een griepepidemie?

Wat zijn de gevolgen van een heftige griep onder je personeel?

Eens in de zoveel tijd is het zover. Een griepepidemie. Of erger nog: een grieppandemie (wereldgriep). Hoe kun je je als ondernemer goed voorbereiden? Hoe maak je een pandemieplan?

20 december 2016 2 minuten

Deze herfst weer leuke ‘beslismomentjes’!

Column Ernst Verrijk | Earnest

“Ik wens je veel personeel.” Die oude verwensing is weer erg actueel dit najaar. Er valt namelijk weer wat te beslissen voor werkgevers. En dat gaat vanzelfsprekend niet over de eenvoudigste zaken.

07 oktober 2016 3 minuten

De nieuwe WGA komt eraan!

Ben jij al voorbereid?

Per 1 januari gaat de nieuwe Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) in. Vanaf die datum is de WGA voor werknemers met een vast dienstverband samengevoegd met de WGA voor tijdelijke werknemers.

03 oktober 2016 2 minuten

Getoond 19 tot en met 36 van 50 totaal, er zijn meerdere pagina's