Ondernemers versoberen secundaire arbeidsvoorwaarden
Een derde van de ondernemers snijdt in extraatjes
Ruim een derde van de ondernemers heeft in de afgelopen drie jaar de secundaire arbeidsvoorwaarden van het personeel versoberd. Nog eens 20 procent wíl dat doen.
Negen tips om goed personeel vast te houden
Voorkom dat je beste personeel ineens vertrekt
Voor veel bedrijven zijn de werknemers het grootste bezit. Het kost tijd en geld om hen in te werken en zij zijn bepalend voor de uitstraling van jouw bedrijf. Het is dus zaak om je goede werknemers en hun kennis niet te verliezen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes zet negen manieren op een rij om goed personeel voor je bedrijf te behouden.
Hoe geef je leiding aan generatie Z?
Interview met René Boender | Brainagent, auteur en spreker
Ze zijn jong, eigenwijs en hebben lak aan de klassieke verhouding tussen werknemer en werkgever. Hoe ga je om met generatie Z en haal je alles uit hun talenten?
Voorkom problemen door de Wet werk en Zekerheid
Checklist: waar moet je op letten?
De Wet werk en zekerheid is in 2015 in werking getreden, maar sindsdien al weer meerdere keren gewijzigd. Voor je personeelszaken is het belangrijk om de wet- en regelgeving goed na te leven. Een aantal belangrijke aandachtspunten lichten we toe. Hoe leef je de Wet werk en zekerheid goed na?
Welke stappen doorloop ik bij ontslag?
In zes stappen het ontslag van je werknemer regelen
Als je één of meerdere medewerkers moet ontslaan, dan heb je te maken met strikte ontslagregels. Wat houden ze in en in welke volgorde komen deze verplichtingen aan bod?
Rechter weigert ontslag werknemer steeds vaker
Gevolgen WWZ na 1e jaren
In de eerste jaren na het instellen van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015, blijken werknemers goed beschermd te worden door rechters. Er werden veel minder ontslagvergunningen verstrekt en werkgevers betaalden hogere vergoedingen om er onderling uit te komen. Sinds 1 januari 2020 is het geven van ontslag aan werknemers vereenvoudigd voor werkgevers. Waar komt het door?
Transitievergoeding moet bijna altijd betaald worden
Column Maarten Menger | Zelfs drugsgebruiker krijgt volle mep
Op 1 juli 2015 is de Wet werk en zekerheid (Wwz) in werking getreden en daarna ook al weer op meerdere onderdelen gewijzigd. Tot 2020 had een werknemer recht op een transitievergoeding bij een dienstverband van twee jaar of langer. Sinds 2020 kan een werknemer al vanaf de eerste dag recht hebben op een transitievergoeding. Maar niet altijd is er recht op deze financiële compensatie.
Wat is de Wet werk en zekerheid?
Veranderingen op het gebied van arbeidsrecht
Het arbeidsrecht is flink veranderd. Onder meer door de Wet werk en zekerheid, op het gebied van ontslag en flexibel personeel. Per 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans erbij gekomen, waardoor er weer veranderingen zijn doorgevoerd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
De Arbowet sinds 2017 – Wat houdt het in?
Leef jij de regels goed na?
Een aantal jaren geleden is de Arbowet veranderd. Tegenwoordig verwacht de overheid dat werkgever, werknemer en bedrijfsarts hechter gaan samenwerken om beroepsziekten te voorkomen. Ondernemers met personeel zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de regels worden nageleefd. We zetten daarom de belangrijkste verplichtingen even voor je op een rij.
9 tips voor zakelijk succes in China
Houd rekening met verschillen in cultuur
Wil je zaken gaan doen in China? Gaat een van je werknemers in China aan de slag? Om de expeditie tot een succes te maken, is het goed je te verdiepen in de cultuur van het land. Deze 9 tips helpen je op weg.