Managen van werknemers op afstand

In samenwerking met een van onze partners

04 juni 2019

Onderzoek toont aan dat werknemers die flexibel kunnen werken – lees: buiten kantoor en op flexibele tijden – productiever zijn. Hoe manage je personeel dat niet dagelijks op kantoor is?

Mobiel werken wordt steeds populairder; maar liefst een derde van de werknemers werkt al mobiel. Thuis of zelfs in een koffiebar werken is de normaalste zaak van de wereld geworden. Geen wonder, ze ervaren veel meer vrijheid doordat ze zelf mogen kiezen waar en wanneer ze werken. Zo geef je medewerkers de kans om te werken wanneer zij productief zijn. Avondmensen zullen dan een stuk later beginnen dan ochtendmensen, maar  gedurende deze uren meer gedaan krijgen dan de standaard kantooruren.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Flexibel werken is fijn voor je personeel, maar kan ook heel goed uitpakken voor jou als werkgever. Jij zult een deel van de controle uit handen moeten geven. Is dat wel verantwoord, zul je je afvragen? Onderzoek door het Leefritme Kenniscentrum wijst echter uit dat werknemers productiever zijn als ze de mogelijkheid krijgen om mobiel te werken. Zo verzuimen thuiswerkers 2,5 procent minder dan hun collega’s die fulltime op kantoor werken. Een bijkomend voordeel is dat je personeel zo de mogelijkheid krijgt om files te vermijden. Beter voor het milieu, beter voor je personeel en je bent minder kwijt aan reiskostenvergoedingen. Een win-winsituatie voor jou en je personeel.

Techniek

De techniek moet daar natuurlijk wel op in kunnen spelen. In het huidige digitale tijdperk veranderen de wensen en eisen snel. Flexibele IT en communicatiesystemen houden je organisatie effectief. Vodafone speelt direct in op veranderingen op de markt. Met Vodafone kun je snel opschalen en is de veiligheid gewaarborgd. Voorbeelden van oplossingen zijn MobileIron (een platform om mobiele apparaten, applicaties en content te beveiligen en managen), Wandera (software om je medewerkers te waarschuwen voor datalekken en overmatig datagebruik) en Lookout (detecteert elke vorm van bedreiging en reageert hier adequaat op). Zo kunnen je medewerkers veilig en snel reageren op het goede moment, op de voor hen juiste plek en met de juiste gegevens.

Professionele werkomgeving

Mobiel werken gaat verder dan een laptop openklappen in een willekeurig café. Het is belangrijk dat het ook een verantwoorde werkomgeving is. Het is belangrijk dat je medewerker in een rustige omgeving kan werken, zonder al te veel afleidingsfactoren. Dit zorgt voor een verhoogde productiviteit.

Blijf in contact

Communiceren op afstand is een heel ander verhaal dan op kantoor. Natuurlijk is een mail of Whatsapp berichtje snel gestuurd, maar bij een groter project is het overzicht al gauw kwijt. Een tip is om gebruik te maken van programma’s en een app zoals Skype for Business, Basecamp en Trello. Deze apps helpen je met het managen van teams en projecten. De workflow, to-do-lijstjes, documenten, stand van zaken en communicatiemogelijkheden zijn dan allemaal in één dashboard terug te vinden. Soms is het handig om elkaar face-to-face te zien, daarom kun je speciale dagen aanwijzen waarop iedereen fysiek op kantoor aanwezig is. Om het teamgevoel verder te bevorderen, kun je groepsactiviteiten en borrels organiseren. Dus zelfs als werknemers overal werken, hebben ze toch nog makkelijk contact met elkaar.

De cloud

De manier van samenwerken en communiceren is de laatste jaren in rap tempo veranderd. Het is tegenwoordig belangrijk dat iedereen direct met elkaar kan communiceren en met één druk op de knop in dezelfde bestanden kan werken. Vodafone biedt een reeks communicatie- en samenwerking programma’s aan om dat mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan One Net (een virtuele telefooncentrale in de cloud) of Office 365 (online samenwerken in de vertrouwde Microsoft oplossingen als Word). Prettig is dat deze via de cloud gaan. De cloud is een online omgeving waar je al je bestanden kunt opslaan en direct kunt bewerken. Bestanden zijn zo niet meer opgeslagen op een computer, maar toegankelijk voor iedereen met een uitnodiging. Zo kunnen werknemers zonder problemen mobiel werken. Handig, maar ook nog eens heel veilig en altijd up-to-date.

Managen van je werknemers op afstand hoeft dus niet moeilijk te zijn, zeker niet met de zakelijke oplossingen van Vodafone. Op de site kun je meer informatie vinden. Succes!